În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
În luna ianuarie 2013, CNC TB/SIDA (prin intermediul Recipienţilor Principali) şi Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei (FG) au semnat trei acorduri de grant, din numărul total de patru, pentru controlul tuberculozei (TB) și HIV/SIDA/ITS în R. Moldova, primul fiind semnat în decembrie 2012. Ţinem să reamintim că, în lunile aprilie şi mai 2012, CNC TB/SIDA a depus cereri de finanţare către FG pentru reînnoirea granturilor consolidate în perioada a doua de implementare (anii 2013-2015).
În perioada 24-25 ianuarie curent, la Chişinău, s-a desfăşurat un Atelier de lucru pentru evaluarea progresului în implementarea prevederilor Rezoluţiei Conferinţei Naţionale HIV/SIDA din 5-7 decembrie 2011.
Atelierul de lucru pentru evaluarea progresului în implementarea prevederilor Rezoluţiei Conferinţei Naţionale pe HIV/SIDA, la fel ca şi Conferinţa din 2011, s-a desfăşurat sub egida Consiliului Naţional de Coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozeiCNC (TB/SIDA), cu participarea activă a reprezentanţilor societăţii civile din domeniu.
“Sunteţi satisfăcut/ă de calitatea generală a Atelierului de la 24-25 ianuarie? Consideraţi că evenimentul şi-a atins scopul?”
Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei a făcut publice rezultatele activităţii sale pentru anul 2012 la nivel global.
La 17 ianuarie 2013, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a organizat o sesiune de consultări naționale privind agenda de dezvoltare a țării Post-2015 cu reprezentanţi ai organizaţiilor active în domeniul HIV/SIDA.
În anul 2000, toate statele lumii s-au angajat să îndeplinească cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) - de la reducerea în jumătate a sărăciei extreme, stoparea răspândirii HIV/SIDA la asigurarea accesului universal la educaţia primară - toate până în 2015, termenul limită pentru realizarea ODM.
Interviu cu Otilia Scutelniciuc, consilier UNAIDS în monitorizare şi evaluare pentru Asia Centrală
Interviu cu Nina Postu, coordonator al Programului teritorial de control al tuberculozei din raionul Rezina
În pofida gerului de afară, şapte voluntari, elevi la Colegiul de medicină din Ungheni, au ieşit în scuarul “Grigore Vieru” din centrul oraşului Ungheni, pentru a informa trecătorii despre o boală necruţătoare cu care luptă omenirea secole la rând – tuberculoza.
În perioada noiembrie-decembrie 2012, 24 de familii social vulnerabile din raionul Anenii Noi, care au în familia lor o persoană bolnavă de tuberculoză, au primit produse alimentare, lemne de foc şi ajutoare materiale.
Asociaţia Obştească „Pentru prezent şi viitor” din oraşul Chişinău timp de 2 ani implementează activităţi de control al tuberculozei în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare. Deși tuberculoza este un teren nou de activitate, reprezentanţii organizaţiei afirmă că rezultatele obţinute în anul 2012 îi stimulează să continue în această direcţie.
Cercetarea este realizată de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (ianuarie 2013) şi publicată în „Monitorul Sănătăţii”, care apare cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.
Deşi în Republica Moldova este elaborat şi aprobat Ghidul metodic pentru consilieri „Consilierea pre- şi post-testare la HIV / hepatitele virale B, C”, acesta nu include particularităţile consilierii tinerilor şi adolescenţilor, persoanelor cu risc sporit de infectare.
Acest raport cuprinde o analiză a situaţiei privind accesul la serviciile de consiliere şi testare voluntară la HIV (CTV) a adolescenţilor prin prisma percepţiilor, atitudinilor şi experienţelor acestora. De asemenea, au fost studiate opiniile prestatorilor de servicii CTV şi cele ale reprezentanţilor centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT). Datele au fost culese prin metode calitative de cercetare, în perioada septembrie-octombrie 2012.
Buletinul electronic al CNC TB/SIDA este elaborat de către secretariatul Consiliului.
Copyright © 2012. Secretariatul CNC TB/SIDA. Toate drepturile sunt rezervate.
Opiniile exprimate în această publicaţie electronică aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorului.
Date de contact:
Secretariatul CNC TB/SIDA
str. A. Cosmescu 3, mun. Chişinău, MD-2009, Republica Moldova
Tel./fax: +373 022 72 73 59
ccm_secretariat@mednet.md, www.ccm.md