În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Fondul Global raportează progrese pentru anul 2012
Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei a făcut publice rezultatele activităţii sale pentru anul 2012 la nivel global.
În comunicatul de presă, difuzat special cu această ocazie la sfârşitul anului trecut, se menţionează că progresul obţinut în creşterea numărului de persoane care se află în tratament antiretroviral HIV şi în prevenirea transmiterii infecţiei cu HIV de la mamă la făt este substanţial pe parcursul anului 2012. Rezultatele arată o creștere de 900.000 a numărului de persoane care primesc terapie antiretrovirală de la sfârşitul anului 2011. "Sunt încântat că pe parcursul unui an s-a reușit încadrarea în tratament aproape a unui milion de persoane, care au nevoie de tratament", a declarat Gabriel Jaramillo, Director General al Fondului Global. Creşterea a fost determinată, în mare măsură, de extinderea accesului la tratamentul antiretroviral în ţările din Africa subsahariană, cum ar fi Zimbabwe şi Zambia, dar şi datorită creşterii nivelului de investiţii pentru acoperirea cheltuielilor de tratament în aceste ţări cu sprijinul Fondului Global.
Noile rezultate arată un progres notabil al tuturor intervenţiilor legate de HIV, finanţate prin intermediul granturilor Fondului Global. Astfel, numărul de femei gravide, care primesc medicamente antiretrovirale pentru a preveni transmiterea HIV la copiii nou-născuţi, a crescut de la 1.300.000 la 1.700.000 la sfârşitul anului 2011. Numărul sesiunilor de consiliere şi de testare la HIV a crescut de la 190 milioane la 250 milioane, în aceeaşi perioadă de referinţă. Intervenţiile ce ţin de informare şi comunicare pentru schimbarea comportamentului aproape s-au dublat, de la 160 milioane ajungând la 300 milioane. Serviciile de îngrijire şi suport acordate pacienţilor infectaţi cu HIV au crescut de la 13 milioane la 19 milioane, iar serviciile oferite grupurilor de populaţie cele mai expuse la riscul de a se infecta a crescut de la 23 milioane la 30 milioane (lucrătorii sexului comercial, consumatorii de droguri injectabile, bărbaţii care fac sex cu barbaţi).
În comunicatul de presă se mai arată, că progrese semnificative au fost obţinute şi în lupta împotriva tuberculozei şi malariei. Astfel, numărul cazurilor noi depistate şi tratate de tuberculoză a crescut de la 8,6 milioane la sfârşitul anului 2011, la 9,7 milioane la sfârşitul anului 2012. În aceeași perioadă, pentru prevenirea malariei, au fost distribuite 80 de milioane de noi plase tratate cu insecticide, numărul total de plase oferite de către Fondul Global până în prezent fiind de 310 milioane.
De la crearea sa în 2002, Fondul Global a aprobat finanţarea a 22.9 miliarde dolari SUA pentru mai mult de 1.000 de programe din 151 de ţări.
Fondul Global este o instituţie financiară internaţională, dedicată atragerii şi disbursării resurselor financiare pentru prevenirea şi tratamentul HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei. În activitatea sa, Fondul Global promovează parteneriatele între guverne, societatea civilă, sectorul privat şi comunităţile afectate. Fondul Global lucrează în strânsă colaborare cu alte organizaţii bilaterale şi multilaterale pentru a completa eforturile existente în controlul celor trei maladii.
Pentru mai multe detalii, consultaţi http://www.theglobalfund.org/en/mediacenter/newsreleases/2012-11-29_Global_Fund_support_extends_antiretroviral_treatment_to_4,2_million_people/).