Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

Evaluarea actelor legislative şi normative în vigoare cu referire la consiliere şi testare voluntară a tinerilor şi adolescenţilor în Republica Moldova şi regiunea transnistreană

Deşi în Republica Moldova este elaborat şi aprobat Ghidul metodic pentru consilieri „Consilierea pre- şi post-testare la HIV / hepatitele virale B, C”, acesta nu include particularităţile consilierii tinerilor şi adolescenţilor, persoanelor cu risc sporit de infectare.

De asemenea, nu sunt elaborate şi aprobate protocoalele de consiliere pre- şi post-testare pentru adolescenţi/tineri şi persoanele cu risc sporit de infectare. Astfel, se recomandă a elabora materiale instructive-metodice în consilierea tinerilor şi adolescenţilor, inclusiv a celor cu risc sporit de infectare.

Asigurarea cu servicii de consiliere şi testare voluntară confidenţială în instituţiile medicale statale, inclusiv în cadrul serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor reprezintă o strategie prioritară a Programului naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală.

Dezvoltarea, oferirea şi promovarea serviciilor de consiliere şi testare voluntară pentru tineri în centrele de sănătate prietenoase tinerilor, iar pentru tinerii din grupurile cu risc sporit de infectare şi în cadrul ONG-urilor active în domeniul reducerii riscurilor va permite sporirea accesulu şi apropierea acestor servicii de beneficiari.

Autori: Ştefan Gheorghiţă, vicedirector CNSP; Silvia Stratulat, şef secţie CNSP; Andrei Lungu, avocat.

Mai multă informaţie aflaţi la linkul http://www.ccm.md/uploads/studii%202013/Studiu%20sociologic%20calitativ%20Opinii,%20perceptii,%20atitudini%20si%20experiente%20ale%20adolescentilor%20privind%20CTV.pdf