Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

“Asigurarea cu preparate ARV din surse publice pentru anii 2014 - 2016: scenarii posibile”

Cercetarea este realizată de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (ianuarie 2013) şi publicată în „Monitorul Sănătăţii”, care apare cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Raportul reprezintă o analiză detaliată a situaţiei privind asigurarea finanţării durabile a tratamentului cu preparate antiretrovirale (TARV) şi a altor activităţi ale Programului naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2011-2015 în relaţie cu iminenţa stopării suportului financiar oferit de Fondul Global începând cu anul 2014. 

Analiza face referinţe la estimarea necesităţilor de tratament ARV în Republica Moldova; mecanismul curent de procurare a preparatelor ARV şi evoluţia preţurilor la preparatele ARV; estimarea costurilor aproximative ale TARV pentru anii 2014-2016 în baza procedurilor de procurare curente pentru Fondul Global; preţul de achiziţie al preparatelor ARV prin mecanismele Fondului Global şi prin mecanismele de achiziţie publică ale altor ţări (Ucraina); acoperirea costurilor ARV din bugetul de stat preconizat a fi alocat pentru Programul Naţional HIV/SIDA pentru anii 2014-2015.

Autorii cercetării: Stela Bivol, director politici şi cercetări; Rita Seicaş, coordonator programe; Ghenadie Țurcanu, coordonator programe; Andrei Mecineanu, coordonator programe; Liliana Caraulan, coordonator programe; Viorel Soltan, Director.

Pentru a face cunoştinţă cu conţinutul integral al analizei, accesaţi linkul http://www.ccm.md/uploads/studii%202013/Asigurarea%20tratamentului%20ARV_scenarii%20posibile.pdf