Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 6, 2013

Fondul Global a asigurat asistența pentru răspunsul TB şi HIV în Moldova pentru încă doi ani

În luna ianuarie 2013, CNC TB/SIDA (prin intermediul Recipienţilor Principali) şi Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei (FG) au semnat trei acorduri de grant, din numărul total de patru, pentru controlul tuberculozei (TB) și HIV/SIDA/ITS în R. Moldova, primul fiind semnat în decembrie 2012. Ţinem să reamintim că, în lunile aprilie şi mai 2012, CNC TB/SIDA a depus cereri de finanţare către FG pentru reînnoirea granturilor consolidate în perioada a doua de implementare (anii 2013-2015).

 

Cererile de reînnoire a granturilor au fost aprobate în trimestrul III al anului 2012. Apoi  a urmat o rundă complexă de negocieri per grant şi semnarea bilaterală a patru Acorduri de grant – două pentru controlul TB și două pentru răspunsul HIV. Ca și în anii precedenți, în perioada a doua de implementare, granturile vor fi realizate de către Recipenții Principali (RP) – IP UCIMP RSS şi Centrul PAS (împreună cu subrecipienţii acestora).

Cele patru granturi vor susţine activități de prevenire; tratament; îngrijire şi suport pentru persoanele afectate de TB şi HIV/SIDA pe ambele maluri ale Nistrului. Valoarea totală a granturilor este de 16.660.449 Euro. Separat, valoarea acestora este de:

•          Grantul TB (MOL-T-PCIMU), implementat de RP IP UCIMP RSS – 6.406.793,34 Euro;

•          Grantul TB (MOL-809-G05-T), implementat de RP Centrul PAS – 3.631.773 Euro;

•          Grantul HIV (MOL-H-PCIMU), implementat de RP IP UCIMP RSS – 2.670.609,95 Euro;

•          Grantul HIV (MOL-809-G06-H), implementat de RP Centrul PAS – 3.941.273 Euro.

Transparenţa procesului de implementare a granturilor este asigurată prin intermediul rapoartelor semestriale de progres (perfectate şi publicate on-line de către RP), a vizitelor semestriale ale membrilor CNC TB/SIDA la proiectele susţinute din resursele granturilor şi a evaluărilor semestriale ale rezultatelor înregistrate, efectuate de Comisia Naţională de Experţi a CNC TB/SIDA. 

În luna ianuarie 2013, FG a aprobat şi cererea CNC TB/SIDA pentru susținerea activităților sale în 2013. Valoarea grantului respectiv este de 49.311 dolari SUA. Aceste resurse vor fi utilizate pentru activităţile axate pe trei obiective majore – supervizarea implementării granturilor FG pentru realizarea programelor naţionale de prevenire şi control TB şi HIV/SIDA; consolidarea capacităţilor constituienţilor CNC TB/SIDA; şi sporirea gradului de implicare a acestora. 

Acordurile de grant pot fi accesate pe pagina web www.ccm.md.

 

Violeta Teutu

Consultant coordonare/comunicare