Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

Atelier de lucru pentru monitorizarea implementării Rezoluţiei Conferinţei Naţionale HIV/SIDA din 2011

În perioada 24-25 ianuarie curent, la Chişinău, s-a desfăşurat un Atelier de lucru pentru evaluarea progresului în implementarea prevederilor Rezoluţiei Conferinţei Naţionale HIV/SIDA din 5-7 decembrie 2011.

Scopul Atelierului a fost de a prezenta viziunile partenerilor din sectorul public, privat şi societatea civilă vizavi de ceea ce a fost aprobat acum un an, pentru ca în final, cu eforturi comune, să fie elaborat un nou plan de acţiuni concrete, cu identificarea organizaţiilor responsabile şi stabilirea termenului limită de implementare a acestora, pentru eficientizarea răspunsului naţional la epidemia HIV/SIDA.

În prima zi a Atelierului, participanţii şi-au actualizat informaţiile referitor la realizările, succesele şi provocările Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA/ITS; s-au familiarizat cu activităţile de prevenire în grupurile vulnerabile; au aflat despre măsurile întreprinse pentru prevenirea transmiterii infecţiei HIV de la mamă la făt şi despre asigurarea accesului şi aderenţei la tratamentul antiretroviral al persoanelor HIV-pozitive. Sesiunile în plen din prima zi au mai inclus prezentări despre: politicile de incluziune socială pentru persoanele infectate cu HIV; asigurarea cu preparate antiretrovirale din surse publice pentru anii 2014-2016: scenarii posibile; precum şi viziunea societăţii civile asupra tuturor acestor aspecte.  

Agenda Atelierului din prima zi a inclus şi un panel de discuţii, la care experţi din cadrul instituţiilor publice (Ministerul Sănătăţii, Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Dispensarul Republican de Narcologie, Centrul Naţional de Management în Sănătate) au răspuns la întrebările reprezentanţilor societăţii civile. Întrebările au fost foarte diverse şi s-au axat, în special, pe durabilitatea serviciilor de reducere a riscurilor; descentralizarea serviciilor CTV şi posibilitatea contractării serviciilor prestate de ONG-uri de către stat; asigurarea cu preparate antiretrovirale din surse publice (începând cu anul 2014) şi mecanismele de achiziţii publice; managementul Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA (PN); principiile parteneriatului în cadrul PN şi sistemele informaţionale pentru monitorizarea şi evaluarea PN etc.

Discuţiile din prima zi au continuat a doua zi, când participanţii s-au împărţit în patru grupuri de lucru: „Prevenirea HIV”, „Tratamentul HIV”, „Îngrijire şi suport”, „Managementul Programului Naţional”. Fiecare grup a avut sarcina să elaboreze un plan de acţiuni concrete, cu identificarea organizaţiilor responsabile şi termenele de implementare a acestora, ce ar conduce în final la realizarea prevederilor stipulate în cadrul Rezoluţiei. Cele patru planuri ale grupurilor de lucru au fost prezentate în sesiunea finală, urmând a fi definitivate şi compilate în unul comun. Planul va fi propus spre aprobare în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA.

Monitorizarea  progresului implementării noului plan de acţiuni va avea loc în cadrul viitoarei Conferinţe Naţionale pe HIV/SIDA, ce se va desfăşura la sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014.