Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

Activităţi de control al tuberculozei în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare

Asociaţia Obştească „Pentru prezent şi viitor” din oraşul Chişinău timp de 2 ani implementează activităţi de control al tuberculozei în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare. Deși tuberculoza este un teren nou de activitate, reprezentanţii organizaţiei afirmă că rezultatele obţinute în anul 2012 îi stimulează să continue în această direcţie.


Potrivit Ninei Tudoreanu, preşedintele AO „Pentru prezent şi viitor”, membrii organizaţiei activează mai bine de zece ani în domeniul prevenirii HIV/SIDA, consumului de droguri, iar începând cu anul 2011 s-au încadrat şi în activităţile de control al tuberculozei. Drept argument pentru extinderea spectrului de activităţi a servit faptul că utilizatorii de droguri injectabile (UDI) reprezintă unul din grupurile cele mai vulnerabile privind contractarea tuberculozei, inclusiv prin prisma faptului că prevalenţa HIV în acest grup este foarte înaltă. În cadrul proiectelor de reducere a riscurilor, colaboratorii organizaţiei încearcă să identifice cât mai timpuriu cazurile de tuberculoză la persoanele din grupurile de risc, asigură aderenţa şi menţinerea lor în tratament.

Conlucrarea cu serviciul ftiziopneumologic din municipiul Chişinău ne-a determinat să acoperim cu serviciile posibile toţi pacienţii, indiferent de statutul social al acestora. Unul din segmentele cele mai complicate de activitate în acest domeniu, rămâne a fi lucrul cu pacienţii ce înregistrează întreruperi în tratamentul antituberculos şi/sau abandonează.

Din experienţa de lucru cu aceşti bolnavi s-a dovedit că nu e deloc uşor să îi convingi să se menţină în tratament, întrucât aceste persoane invocă adeseori motive de sănătate, precum şi situaţia materială precară, ce îi constrânge să aleagă munca în detrimentul sănătăţii pentru a-şi putea întreţine familia.

Totuşi, graţie eforturilor depuse de membrii organizaţiei, aproape jumătate dintre persoanele care au abandonat tratamentul tuberculozei în ultimii ani (24 din 50), au fost reîntoarse în tratament. De regulă, aceşti pacienţi acceptă foarte greu diagnosticul, mai ales în cazul tuberculozei rezistente, care este de lungă durată şi, în timpul aflării în tratament, bolnavii sunt izolaţi de familie, prieteni, rude. Din această cauză mulţi dintre ei sunt deprimaţi, se află într-o stare de anxietate şi sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic. Pentru a-i ajuta să câştige încrederea în sine şi să se integreze mai bine în societate, pacienţii sunt consiliaţi. Şedinţele de consiliere sunt oferite de către psiholog şi se organizează la necesitate, atât în cadrul Centrelor Medicilor de Familie, Centrelor de Sănătate, cât şi la telefon. Şedinţele de consiliere se desfăşoară iniţial, la invitaţia medicului ftiziopulmonolog, care ne anunţă despre starea psihologică fragilă a pacientului. Atunci când pacientul vine la instituţia medicală să-şi ia pastilele, se convine atât cu el, cât şi cu medicul despre timpul în care poate beneficia de o consiliere. Sediul organizaţiei noastre este mic şi nu există condiţii potrivite pentru organizarea consilierii, care trebuie să fie  obligatoriu confidenţială. Majoritatea pacienţilor preferă consilierea în instituţia medicală, unde se simt mai confortabil. Există şi cazuri când psihologul petrece şedinţele de consiliere la aer liber, în curtea locuinţei pacientului.

Pe durata anului 2012 - 694 persoane din grupurile de risc au fost informate cu privire la simptomele tuberculozei, căile de infectare, tratamentul. În timpul consultaţiilor de la egal la egal, în care reprezentanţii ONG-ului informează despre tuberculoză, aceştia la rândul lor se identifică cu anumite descrieri, se deschid şi încep să fie mai atenţi la simptomele pe care le prezintă, de ex: tuse, febră, apatie mai mult de 3 săptămâni, scădere bruscă în greutate etc.

Lucrătorii outreach îi direcţionează la medicul de familie, apoi la medicul ftiziopulmonolog. În cazul în care există suspecţii la TB, pacienţii obligatoriu fac radiografia la plamâni, li se ia analiza la spută. În cazul în care tuberculoza se confirmă, pacienţii sunt internaţi în spital pentru a fi abacilaţi. În rezultatul consultaţiilor de la egal la egal, 15 persoane au fost identificate cu tuberculoză. Acestea au fost convinse să înceapă tratamentul antituberculos.

În aceeaşi perioadă de referinţă, asistenţii sociali împreună cu psihologul au efectuat 89 de vizite la domiciliul pacienţilor, care refuzau să mearga la medicul ftiziopulmonolog, înregistrau întreruperi în tratament sau refuzau categoric reluarea tratamentului. În rezultatul acestor deplasări (vizite la domiciliu), din 22 persoane care au întrerupt tratamentul – 12 au fost reîntoarse în tratament, 5 – au plecat la muncă peste hotare, 3 – şi-au schimbat locul de trai, iar cu alte 2 persoane se lucrează în continuare pentru reîntoarcerea în tratament.

Asociaţia Obştească „Pentru prezent şi viitor” a fost fondată  la 25 martie 2009, membrii asociaţiei activând anterior în cadrul ONG „ARS-SIDA” (din anul 2003).  Membrii fondatori sunt persoane de diferite vârste şi profesii, cu o bogată experienţă de lucru în domeniul sănătăţii publice, profilaxiei bolilor sexual-transmisibile, HIV/SIDA, tuberculozei. Activităţile de îmbunătăţre a calităţii vieţii persoanelor din grupurile dezavantajate, cu risc sporit de infectare, sunt implementate în cadrul proiectului „Sporirea rolului comunității în controlul tuberculozei”, finanţat de Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei prin intermediul Centrului PAS (subrecipient – Fundaţia Soros-Moldova). 

Succesele obţinute în cadrul proiectului privind controlul tuberculozei în rândul grupurilor vulnerabile (implementat în mun.Chişinău în anul 2012) dă o speranţă reprezentanţilor Asociaţiei „Pentru prezent şi viitor” că vor fi remarcaţi la nivel naţional şi le vor fi oferite condiţii de continuare a acestor activităţi în anul 2013.

În foto: Psihologul Ruxanda Boişteanu la o şedinţă de consilere 

Informaţie de Victoria Tataru