Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

„Stop tuberculoza!” – flash-mob organizat la Ungheni

În pofida gerului de afară, şapte voluntari, elevi la Colegiul de medicină din Ungheni, au ieşit în scuarul “Grigore Vieru” din centrul oraşului Ungheni, pentru a informa trecătorii despre o boală necruţătoare cu care luptă omenirea secole la rând – tuberculoza.

Acţiunea pe care au organizat-o a avut genericul: “Acţionează astăzi pentru o Moldovă fără tuberculoză. Stop tuberculoza”.

 “Ne-am gândit să organizăm flash-mobul într-o zi de joi, pentru că la Ungheni e zi de piaţă şi vine foarte multă lume, inclusiv din satele raionului. De ce să nu profităm de acest lucru şi să nu le vorbim oamenilor despre tuberculoză şi despre profilaxia acestei maladii”, ne-a spus Tatiana Cheptonar, psiholog la Centrul comunitar de suport al pacienţilor bolnavi de tuberculoză Ungheni.

Voluntarii au împărţit trecătorilor materiale informative, pliante, stilouri, calendare, baloane, broşuri, chipiuri şi maiouri. Suplimentar, i-au informat şi despre simptomele tuberculozei, despre căile de transmitere şi metodele de profilaxie.

Şi copiii, şi tinerii, şi persoanele mai în vârstă s-au apropiat de voluntari pentru a solicita informaţii. “Chiar dacă, la moment, omul pare că a luat doar o hârtiuţă şi a plecat mai departe, totuşi, până la urmă, o va citi. Dacă nu toţi, atunci măcar jumătate dintre ei”, a remarcat Tatiana Cheptonar.

Timp de două zile, aceeaşi echipă a fost, cu acelaşi scop, şi în satele Floriţoaia Veche şi Cetireni. Aici, s-au întâlnit cu copiii din instituţiile şcolare şi părinţii acestora, informându-i despre tuberculoza la copii.

Flash-mobul a fost organizat de Centrul comunitar de suport al pacienţilor bolnavi de tuberculoză Ungheni.

Informaţie de Natalia Junghietu

http://www.expresul.com