Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

Misiune pentru evaluarea activităţilor colaborative HIV/TB în Moldova

Interviu cu Otilia Scutelniciuc, consilier UNAIDS în monitorizare şi evaluare pentru Asia Centrală
 

Începutul anului 2013 te-a găsit acasă, în Moldova. Cum e să revii după o perioadă de timp în care te afli departe de ţară? Cum ai regăsit domeniul în care ai activat, ce schimbări pozitive sau negative ai observat?

Într-adevăr, ultimii doi ani mă aflu departe de casă. În plan profesional, aceasta mă ajută să privesc oarecum altfel cum stau lucrurile aici. Aş zice, să analizez şi să interpretez detaşată de la context ceea ce realizam singură zi de zi. Chiar dacă am schimbat accentul, am rămas fidelă domenului în care am activat până acum în cadrul fostei Secţii Monitorizare şi Evaluare Programe Naţionale de Sănătate de la Centrul Naţional de Management în Sănătate. Transformările pe care le simt de fiecare dată când vin în Moldova sunt salutabile şi îmbucurătoare. Cu regret, nu întotdeauna sunt în volum suficient, dar poate aşteptările mele sunt prea mari.

 

Ştim că scopul principal al misiunii tale de această dată ţine de monitorizarea şi evaluarea activităţilor colaborative HIV/TB. Ai putea să ne dai mai multe detalii?

Biroul regional UNAIDS pentru Europa de Est şi Asia Centrală este implicat, pe anumite segmente, în două activităţi implementate de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS) în cadrul proiectului “Reducerea impactului infecţiei HIV în Republica Moldova”, finanţat de Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Acestea sunt: evaluarea sistemului de monitorizare şi evaluare a activităţilor colaborative HIV/TB şi evaluarea calităţii managementului clinic al cazurilor de coinfecţie HIV/TB.

Misiunea în care mă aflu este a treia la număr şi ultima planificată. În cadrul misiunii am avut întâlniri cu reprezentanţii diferitor organizaţii guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale, care implementează sau susţin activităţi în domeniul TB/SIDA. Rezultatele evaluării funcţionalităţii sistemului de monitorizare şi evaluare a activităţilor colaborative HIV/TB au fost prezentate membrilor grupurilor tehnice de lucru (GTL) ale CNC TB/SIDA - GTL mixt pe monitorizare şi evaluare TB/SIDA şi GTL pentru tratamentul TB şi coifecţiei HIV/TB. Rezultatele evaluării managementului clinic al cazurilor de coinfecţie HIV/TB urmează a fi prezentate de către Centrul PAS, probabil, la finele lunii martie 2013.

 

În acest sens, te rog să ne spui cum este apreciat sistemul de monitorizare a activităţilor colaborative HIV/TB în Moldova? Cât de funcţional este acesta?

Deoarece monitorizarea şi evaluarea activităţilor colaborative HIV/TB depinde de funcţionalitatea şi interacţiunea dintre sistemul de monitorizare şi evaluare HIV şi cel al tuberculozei, au fost evaluate fiecare separat. Dacă primul a mai trecut prin evaluări exhaustive a funcţionalităţii, cel al tuberculozei a fost mai puţin ţinta unor astfel de activităţi. Ca metodă de evaluare a fost aleasă abordarea celor 12 componente pentru un sistem funcţional de monitorizare şi evaluare HIV (UNAIDS), care, după mine, la moment, are cea mai exhaustivă abordare din perspectivele funcţionalităţii.

Rezultatele obţinute în cadrul evaluării denotă că mai avem de investit multe eforturi pentru a atinge un nivel satisfăcător al funcţionalităţii. Moldova a înregistrat progrese recunoscute în implementarea activităţilor colaborative HIV/TB, dar resursele funcţionalităţii verticale deja au fost epuizate. Fără mecanisme de interacţiune pe orizontală, nu vom progresa. Lipsa progresului este deja o stagnare. Cheia succesului ar fi soluţionarea problemei istorice – lipsa mecanismelor de interacţiune bilaterală, proactivă pe orizontală dintre cele două verticale. Această problemă e principala cauză a deficienţelor în coordonarea activităţilor colaborative HIV/TB. Respectiv, se reflectă direct şi asupra funcţionalităţii sistemului de monitorizare şi evaluare. Crearea mecanismelor de interacţiune pe orizontala dintre cele două verticale este imperativă, altfel nu vom reuşi să depăşim acele lacune de funcţionalitate, pe care le avem atât în coordonarea activităţilor colaborative HIV/TB, cât şi în măsurarea rezultatelor eforturilor.

 

Cum se reflectă această situaţie de facto?

Prin indicatori. Să luăm, drept exemplu, testarea la HIV a pacienţilor cu tuberculoză. La acest indicator, în ultimii câţiva ani, avem o acoperire de mai mult de 90%, ceea ce se consideră foarte bine. În acelaşi timp, valorile indicatorilor ce ţin de interacţiunea pe orizontală, cum ar fi screening-ul persoanelor care trăiesc cu HIV la tuberculoză, au o tendinţă descrescătoare. Evaluarea a arătat că nu doar valoarea indicatorului constituie o problemă, dar şi validitatea acestuia. Acolo, unde, în colectare, ar trebui să fie implicate ambele verticale, calitatea datelor este joasă. Această stare de lucruri este amprenta deficienţelor în coordonarea activităţilor colaborative HIV/TB.

 

Ce trebuie de întreprins pentru schimbarea situaţiei?

Una dintre recomandările prioritare ar fi revizuirea şi completarea responsabilităţilor instituţionale cu distribuirea adecvată a funcţiilor în coordonarea activităţilor colaborative şi, neapărat, în monitorizarea şi evaluarea acestora. Schimbările organizaţionale în domeniul HIV şi TB, care au avut loc în ultimul an, au creat un context favorabil pentru depăşirea deficienţelor. Rămâne să vedem cum vor fi implementate în continuare. În procesul evaluării au fost identificate unele lacune şi la alte componente. Totuşi, fără a soluţiona problemele identificate la componenta organizaţională, nu vom înregistra progrese semnificative cu rezultate durabile la celelalte 11 componente, chiar dacă eforturile şi implicarea anumitor organizaţii în fortificarea acestora nu sunt deloc neglijabile şi au efect compensatoriu.

 

Ce alte probleme au mai fost abordate în cadrul şedinţelor grupurilor tehnice de lucru (GTL) ale CNC TB/SIDA?

În afară de rezultatele evaluării sistemului de monitorizare a activităţilor colaborative HIV/TB în Moldova, în cadrul şedinţelor GTL am discutat propunerile de completare a setului de indicatori pentru monitorizarea şi evaluarea activităţilor colaborative HIV/TB, care ne-ar permite să diagnosticăm deficienţele în timp util. Setul de indicatori propus este conform celui recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. La fel, în cadrul şedinţelor, pentru îmbunătăţirea calităţii managementului clinic, am venit cu propuneri pentru completarea setului de date individuale colectate despre managementul clinic al cazurilor de coinfecţie HIV/TB. Aceste propuneri au fost aprobate de către membrii GTL în versiune preliminară. Urmează să definitivăm ajustările după ce avem rezultatele studiului de evaluare a calităţii managementului clinic al cazurilor de coinfecţie HIV/TB.

 

Aş avea şi alte întrebări, dar le păstrez pentru viitoarea întâlnire. Pe final, te rog să vii cu un mesaj către cititori…

Cu plăcere. Folosindu-mă de acest prilej, vreau să mulţumesc reprezentanţilor IMSP IFP “Chiril Draganiuc”, Serviciului medical de la Departamentul Instituţii Penitenciare, IMSP Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Centrului PAS, oficiului UNAIDS Moldova pentru colaborarea pe care am avut-o pe în acest răstimp şi pentru faptul că sunt deschişi la tot ce este nou. Le urez sănătate, baftă în tot ce-şi propun să realizeze şi succese!

Mulţumim. Aceleaşi urări de bine şi pentru tine!

 

Interviu de Victoria Tataru