Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

Atelierul - o platformă de discuţii publice pentru toţi partenerii

Atelierul de lucru pentru evaluarea progresului în implementarea prevederilor Rezoluţiei Conferinţei Naţionale pe HIV/SIDA, la fel ca şi Conferinţa din 2011, s-a desfăşurat sub egida Consiliului Naţional de Coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozeiCNC (TB/SIDA), cu participarea activă a reprezentanţilor societăţii civile din domeniu.


Potrivit organizatorilor, atelierul a oferit o platformă deschisă pentru discuţii tuturor partenerilor implicaţi în răspunsul naţional la HIV/SIDA, ceea ce a condus la un progres notabil al societăţii civile în dialogul cu autorităţile.

Printre subiectele de cea mai mare actualitate din domeniul HIV/SIDA, examinate de către participanţii Atelierului, a fost: „Asigurarea cu preparate ARV din surse publice pentru anii 2014 - 2016: scenarii posibile”. Raportul a fost prezentat de experţii de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, care au venit cu o analiză detaliată a situaţiei privind asigurarea finanţării durabile a tratamentului cu preparate antiretrovirale (TARV) şi a altor activităţi ale Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA/ITS pentru anii 2011-2015 în legătură cu iminenţa stopării suportului financiar, oferit de Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei începând cu anul 2014. Autorii raportului au analizat şi au prezentat audienţei câteva scenarii posibile de asigurare a preparatelor ARV: prin achiziţii publice centralizate; prin Compania Naţională de Asigurări în Medicină; scenariul flexibilităţii mecanismului de procurare a medicamentelor pentru TARV prin achiziţii publice centralizate.

În baza analizei minuţioase a acestor scenarii, precum şi a recomandărilor propuse, reieşind din situaţia care se atestă în general în ţară, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, împreună cu specialiştii instituţiilor de profil, societatea civilă urmează să determine cel mai optim scenariu de procurare a medicamentelor ARV de calitate, eficiente şi inofensive pentru asigurarea accesului universal la tratament pentru toţi cei, care îl necesită. Amintim că în cadrul şedinţei CNC TB/SIDA din august 2012, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor au anunţat că pentru realizarea Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA din bugetul de stat vor fi alocate 48,23 milioane lei pentru anul 2014 şi 55,2 milioane lei pentru anul 2015.

Un alt subiect discutat pe larg în cadrul Atelierului se referă la contractarea de către stat a serviciilor psihosociale pentru populaţia din grupurile de risc şi persoanele care trăiesc cu HIV, prestate de către reprezentanţii sectorului neguvernamental. Din răspunsurile specialiştilor invitaţi să participe la panelul de discuţii s-a observat că nu există o înţelegere clară asupra acestei chestiuni. Urmează ca Ministerele de resort să elaboreze un cadru optim pentru examinarea posibilităţii ca ONG-urile să fie contractate pentru prestarea acestor servicii. Deocamdată, legislaţia în vigoare nu permite contractarea serviciilor de la ONG-uri. Prin urmare, este necesară o descentralizare a serviciilor de consiliere şi testare voluntară şi găsirea unor modalităţi de modificare a legislaţiei pentru ca ideea contractării ONG-urilor de către stat să devină reală.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Reducerea impactului infecţiei cu HIV în Republica Moldova”, cu suportul financiar al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (FG), prin intermediul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), Fundaţiei Soros-Moldova şi suportul logistic al Asociaţiei „Iniţiativa Pozitivă”. La eveniment au participat peste 50 de persoane, reprezentanţi ai societăţii civile (din toate regiunile ţării, inclusiv regiunea transnistreană), ai comunităţii persoanelor care trăiesc cu HIV, ai organizaţiilor guvernamentale, agenţiilor internaţionale, recipienţi şi subrecipienţi ai granturilor Fondului Global.