Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Feb 5, 2013

Vox Populi

“Sunteţi satisfăcut/ă de calitatea generală a Atelierului de la 24-25 ianuarie? Consideraţi că evenimentul şi-a atins scopul?”


Ala Iaţco, preşedintele Uniunii organizaţiilor pentru prevenirea HIV şi reducerea noxelor (UORN)
În opinia mea, Atelierul la care am participat a reuşit foarte bine. Au fost examinate subiectele-cheie ce ne îngrijorează cel mai mult şi mă bucur că pentru o parte dintre ele s-au găsit soluţii sau cel puţin se planifică de a face o analiză pentru a afla posibilele variante de rezolvare în viitorul apropiat. Atelierul a oferit o platformă foarte bună de dialog pentru reprezentanţii sectorului guvernamental şi, mai ales, pentru noi, cei din sectorul neguvernamental, care ne-am simţit în drept să adresăm toate întrebările,  ce s-au adunat şi pe care nu avem posibilitatea să le clarificăm în zile obişnuite. Atelierul ne-a ajutat anume în acest sens.

Gabriela Ionaşcu, şeful oficiului UNAIDS Moldova
Sunt absolut convinsă că evenimentul de la 24-25 ianuarie curent a atins nu doar scopurile scontate ale acestui atelier, dar şi unele suplimentare, care la moment sunt invizibile. Însuşi faptul că societatea civilă s-a activizat la aşa nivel şi a pregătit o platformă atât de puternică pentru discuţiile cu colegii lor din Guvern denotă faptul că avem rezultate în domeniul fortificării capacităţilor sectorului neguvernamental pe segmentul HIV/SIDA. Acelaşi progres a fost remarcat şi în consolidarea capacităţilor autorităţilor guvernamentale în conlucrarea cu sectorul neguvernamental, ceea ce este deosebit de important. Aş vrea să cred că acele activităţi prioritare ale Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA/ITS (prevenire; îngrijire şi suport; tratamentul ARV; şi managementul Programului Naţional), care au fost abordate în cadrul atelierului, vor fi cu adevărat soluţionate în timp.

Veaceslav Muler, coordonator pentru activităţile de sănătate, Centrul Doc_M
Subiectele incluse pe agenda Atelierului sunt foarte importante pentru mine şi beneficiarii organizaţiei pe care o reprezint. Ne-a interesat, în special, durabilitatea programelor ce ţin de prevenirea infecţiei HIV în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi (comunitatea LGBT) şi organizarea serviciului de consiliere şi testare voluntară (CTV) în cadrul organizaţiei noastre. Cu regret, din cele discutate am înţeles că  programele de prevenire a infecţiei HIV vor fi puţin acoperite financiar în următorii ani, pentru că cea mai mare parte a bugetului, alocat de către stat, va merge pentru procurarea medicamentelor antiretrovirale. Acest lucru ne îngrijorează şi rămâne a fi discutat în continuare.


Roman Sandu, preşedintele Centrului Informaţional „Здоровое будущее”, Tiraspol
Evenimentul ne-a adunat după mai bine de un an de zile de la adoptarea Rezoluţiei Conferinţei HIV/SIDA (din 5-7 decembrie 2011) pentru a confrunta prevederile cu realizările acesteia. Personal, am avut mari aşteptări de la acest Atelier. Cunoscând despre faptul că Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei se retrage din Moldova începând cu anul 2014, am dorit să aud care este planul strategic al Guvernului, în special al Ministerului Sănătăţii privind asigurarea tratamentului antiretroviral (TARV) pentru persoanele HIV-pozitive. Alte întrebări au ţinut de elaborarea noului protocol privind tratamentul infecţiei HIV, mecanismul de procurare a medicamentelor ARV, de înţelegerea reformelor instituţionale care s-au produs în vara anului trecut şi tendinţele epidemiei HIV în ţară. Întrucât reprezint interesele beneficiarilor organizaţiei, nu pot fi indiferent nici de faptul dacă populaţia din regiunea  transnistreană va fi sau nu inclusă în programele de asigurare a tratamentului în anii 2015-2016. De hotărârea care se va lua depinde soarta oamenilor, pentru care trebuie să facem tot ce ne stă în puteri.

A înregistrat Victoria Tataru