În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Spiritul non-formal al Conferinței a cuprins întreaga metropolă americană, evenimentul reușind sa aducă nu doar investiții importante pentru 2012 în capitala americană, dar și să mobilizeze întreaga comunitate a Districtului Columbia privind amploarea pandemiei HIV/SIDA în Washington. De menționat că, actualmente capitala SUA numără aproximativ 1.2 milioane purtători ai virusului HIV, iar fiecare a cincea persoană nu-și cunoaște statutul.
"Să schimbăm cursul maladiei SIDA": Această frază a fost pe buzele majorității mari a moderatorilor de ședințe în cadrul Conferinței din acest an. Unii cred că este un obiectiv cheie aspiraţional și tangibil, în timp ce alţii susţin că este prea devreme pentru un asemenea slogan, ținând cont de milioanele noi infecţii cu HIV înregistrate anual.
Una din cele mai mari provocări ale comunității donatorilor ține de coordonarea fondurilor canalizate într-o direcție de către doi sau mai mulți donatori. Iar una din cele mai interesante sesiuni la Conferința Internațională SIDA a încercat să stabilească pe cât este de posibil ca FG și PEPFAR (Planul de Urgență al Președintelui SUA pentru Controlul SIDA ) să colaboreze strategic pentru a spori impactul.
Într-un moment de austeritate şi de colectare tot mai dificilă a contribuţiilor pe tară pentru controlul TB, HIV/SIDA și alte maladii comunicabile, o modalitate de maximizare a impactului fondurilor alocate o reprezintă armonizarea și coordonarea bi/multilaterală a resurselor oferite de doi sau mai mulți donatori.
Cercetători, activiști și PTHS participă la conferințele bienale SIDA din motive diferite. O cauză indubitabilă, însă, rămâne a fi conectarea cu alți semeni: trăirea senzației de împlinire în urma împărtășirii experiențelor și ideilor proprii. Într-o epocă de activism a eforturilor de combatere HIV, este important ca acest activism să fie catalizat în cadrul unui sistem și cu angajarea de organismele profesionale şi politicieni de lobby. Conferința SIDA 2012 a oferit această oportunitate tuturor celor, vocea cărora s-a dorit auzită fie de la catedra sesiunilor plenare, sau în marșurile din centrul Washingtonului.
În cadrul Conferinței SIDA 2012 și după finele acesteia, peste 4000 de oameni au semnat Declarația de la Washington. Declaraţia de la Washington prezintă un plan de acţiune de nouă puncte care se axează pe: prevenirea HIV; eliminarea discriminării faţă de pacienţii cu HIV; stimularea investiţiilor de cercetare; şi asigurarea accesului universal la tratament pentru PTHS.
SIDA 2012 a stabilit performanțe proprii pentru un asemenea for al persoanelor afectate de virusul HIV sau care activează în domeniul controlului HIV/SIDA și a infecțiilor oportuniste. Acestea sunt cifrele finale pentru SIDA 2012 expuse de către Secretariatul Conferinței:
Informații detaliate și exhaustive privind lucrările Conferinței SIDA 2012 pot fi accesate la http://www.aids2012.org/. Un set de materiale de la Conferința, în format CD, au fost aduse și sunt disponibile pentru utilizare în cadrul Secretariatului CNC TB/SIDA.
Copyright © 2012. Secretariatul CNC TB/SIDA. Toate drepturile sunt rezervate.
Opiniile exprimate în această publicaţie electronică aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorului.
Secretariatul CNC TB/SIDA
str. A. Cosmescu 3, mun. Chişinău, MD-2009, Republica Moldova
Tel./fax: +373 022 72 73 59
ccm_secretariat@mednet.md, www.ccm.md