Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Noi inițiative de sensibilizare și informare

Una din sesiunile Conferinței SIDA 2012 a prezentat avantajele inițiativei mHealth, i.e. mSănătate, sau organizarea campaniilor de sensibilizare prin intermediul agenților de telefonie mobilă. O asemenea formă de sensibilizare deja atestă rezultate îmbucurătoare ce țin de eliminarea noilor infecţii HIV de la mamă la copil până în 2015 şi reducerea deceselor materne.

Prevenirea transmiterii verticale cere conjugarea unei cascade de servicii în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării pentru a diminua riscul de transmitere a virusului HIV şi de a promova sănătatea mamelor şi nou născuților. Cu toate acestea, există puncte critice de-a lungul acestei perioade de risc sporit a transmiterii infecției, cum ar fi accesul insuficient la servicii, întreruperi în procesul de follow-up şi aderenţă la tratament și sau în ciclurile de profilaxie. Actualmente, tot mai multe dovezi indică faptul că, utilizarea de tehnologii de telefonie mobilă poate preveni aceste întreruperi sau lacune în prevenirea TMF.

Deoarece în prezent acoperirea cu telefonie mobilă se extinde, în special, în ţările în curs de dezvoltare, utilizarea tehnologiile mobile pentru a îmbunătăţi rezultatele de protecție a sănătății (mHEALTH) a devenit practică şi eficace, în deosebi, în domeniul HIV şi sănătatea reproductivă, sănătatea maternă, a nou-născutului şi a minorilor.

mHEALTH este utilizată pentru a promova furnizarea de servicii pentru mame HIV pozitive în perioada de îngrijire/supraveghere (prenatală, travalii, naștere şi postnatală). Un studiu randomizat de control efectuat în rândul 1200 femei din Zanzibar a arătat că, atunci când telefoanele mobile au fost utilizate, au fost cu 41% mai multe șanse ca femeile să participe la toate cele patru vizite prenatale, comparativ cu doar 24% în grupul de control.

mHEALTH a fost, de asemenea, dovedit de succes în promovarea aderenței la tratament, alăptării exclusive, imunizări și a ședințelor de planificare familială. Un studiu realizat de World Vision a demonstrat că utilizarea tehnologiei mobile a crescut și capacitatea moaşelor de a se ocupa de cazurile mai complicate de naștere.

mHEALTH este în prezent utilizat într-un studiu randomizat de control, în Nyanza/Kenia cu scopul de a promova o mai bună comunicare între furnizorii de servicii medicale şi a pacienţilor şi acordarea de sprijin mai mare pentru femei în timpul sarcinii.  Mesajele SMS acoperă o gamă largă de subiecte referitoare la aderența la tratament, nutriţie, planificarea naşterii şi mesaje de susținere.

Programul Mwana utilizează tehnologia mobilă pentru a ajuta la diagnosticul precoce de copii cu HIV. Mwana utilizează două programe software, dintre care unul axat pe sistemului de sănătate şi are drept scop instruirea personalului clinic, iar celălalt este concentrat pe comunitate, oferind instruiri lucrătorilor medicali comunitari (LMC). LMC sunt capabili să înregistreze noile nașteri, prin intermediul programului Mwana mHEALTH /SMS-uri de sistem. Mwana, de asemenea, poate fi folosit pentru a trimite rezultatele testului HIV (accesibile numai prin intermediul unui cod PIN), şi s-a dovedit capabil de a optimiza cu 56 la sută timpul de recepționare a rezultatelor.