Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Concluziile/rezultatele Conferinței SIDA 2012

În curând Conferința SIDA 2012 va deveni istorie. Privirile noastre deja se îndreaptă spre Australia – următoarea gazdă a Conferinței în 2014. Nu pot fi însă puse la îndoială motivația și inspirația cu care s-au întors acasă delegații celei de-a XIX Conferințe. Nu toate întrebările și-au găsit răspuns. Nu toate provocările au fost depășite. Nu toate vocile și necesitățile comunității PTHS au fost auzite: aceștia încă mai strigă ”Nothing about us, without us” / „Nimic despre noi fără noi”.

În opinia coaliției comunităților vulnerabile, utilizatorii de droguri și lucrătorii sexului comercial nu au fost reprezentați suficient la Conferința a XIX. 

Iată de ce, participanții la Conferința 2012 au chemat la abordarea critică, din punct de vedere a locației și frecvenței atât a Conferinței din 2012, cât și a celor care vor urma, în efortul de a asigura reprezentarea deplină a tuturor comunităților afectate sau în risc de transmitere a infecției HIV - femei, tineri, bărbaţi homosexuali, bărbați care fac sex cu bărbați, transsexuali, persoanele care folosesc droguri, lucrătorii sexului comercial, deținuți, refugiaţi, persoane cu handicap şi alții.

La această conferinţă, persoanelor care trăiesc cu HIV şi cele din comunităţile vulnerabile, au fost încurajați de semnale pozitive - de cercetările cu privire la tratamentul de prevenire, microbicide, vaccinuri, etc. Tratamentul este în primul rând pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

HIV/SIDA nu este însă o maladie pur medicală. Iar comunitatea PTHS se arată totuși îngrijorată de relativa lipsă de atenţie față de determinanţii comportamentali şi sociali. Iată de ce Conferința XX de la Melbourne trebuie să se asigure nu doar de integrarea acestor aspecte în agenda conferinței, ci și de abordarea lor la nivelul cel mai înalt.

Un strigăt în abis a fost adresat către companiile farmaceutice, care restricționează producerea de medicamente generice. Au fost criticate și dublele standarde aplicate de către SUA, care, pe de o parte, acordă asistență considerabilă prin intermediul Programului PEPFAR, iar pe de altă parte limitează accesul la tratament, sprijinind acordurile de liber schimb care blochează accesul la medicamente generice.

Angajamentele internaționale ”Zero” nu pot fi atinse fără respectarea drepturilor omului. Acțiunile de discriminare a populațiilor cheie sunt rampante. Lesbienele din Africa de Sud sunt violate repetat. Persoanele HIV+ sunt ucise în continuare. Participanții la conferință au cerut abolirea legilor discriminatorii existente. Nu este nevoie de un cadru legal pentru a ajunge la lucrătorii sexului comercial în locuri periculoase. Ceea de ce avem nevoie sunt legi care scot  lucrătorii sexului comercial din locuri periculoase în spaţii sigure.

Femeile şi fetele din toate categoriile, au pus deja foarte mult pe altarul HIV/SIDA. Dar au fost excluse în mod constant şi marginalizate de la luarea deciziilor care determină vieţile lor. Femeia trebuie să aibă autonomie asupra destinului și trupului său și să poată decide dacă şi când să aibă copii sau nu.

Întoarcerea cursului pandemiei HIV/SIDA în întreaga lume și atingerea obiectivului ”O generație fără SIDA”, dar și cele trei obiective ”Zero”nu pot fi atinse fără respectarea tuturor angajamentelor financiare asumate de fiecare țară în parte și de donatorii multilaterali. Fondul Global nu poate avea nicio scuză pentru întreruperea granturilor. Fondul Global este obligat să caute fonduri pentru asigurarea tratamentului la cote mai mari. Iar țările cu venit înalt au obligația de a susține Fondul Global.