Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

SIDA 2012 si-a propus schimbarea cursului maladiei în întreaga lume

"Să schimbăm cursul maladiei SIDA": Această frază a fost pe buzele majorității mari a moderatorilor de ședințe în cadrul Conferinței din acest an. Unii cred că este un obiectiv cheie aspiraţional și tangibil, în timp ce alţii susţin că este prea devreme pentru un asemenea slogan, ținând cont de milioanele noi infecţii cu HIV înregistrate anual. 

Sir Elton John crede că SIDA poate fi vindecata "prin dragoste". Vorbind la Conferinţa Internaţională SIDA 2012 de la Washington DC, el a spus: "Poate credeți că sunt naiv. Poate mă credeţi depășit. Dar, vreau să spun aici unei audiențe de 7.000 experţi în domeniul sănătăţii globale că SIDA se poate termina cu dragoste.

În opinia lui Elton John datorită compasiunii și dragostei mai mult de 8 milioane de oameni sunt în tratament. Datorită oamenilor care au ales să acţioneze, astăzi putem vedea sfârșitul acestei epidemii. Pentru ajunge acolo însă va fi nevoie de și mai multă compasiune și dragoste - pentru a depăși "ruşinea şi stigma", cele care astăzi împiedică milioane să intre în tratament.

Actualmente, este accesibil testul HIV la domiciliu. Nu poți însă convinge oamenii să facă testul, dacă ei cred că viaţa lor nu contează, dacă lor le este rușine de ceea ce sunt. Rușinea și stigma sunt cele ce ucid, iar dragostea și compasiunea vindecă.  

Schimbările calitative produse în ultimul deceniu în viața PTHS, cât și cele de ordin numeric în rândul celor HIV+ sau decedați de SIDA, dezmint fatigul donatorilor, scepticismul politicienilor, sau deznădejdea celor care astăzi încă nu au acces la tratament.