Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Austeritatea financiară globală și oportunități de colectare de fonduri

În pofida chemărilor la asumarea de angajamente financiare bilaterale și multilaterale, dar și sporirea contribuțiilor locale în lupta împotriva HIV/SIDA și a coinfecțiilor cu alte maladii, insuficiența resurselor financiare rămâne totuși problema numărul unu pe agenda HIV.

În cadrul Conferinței de la Washington au fost aduse exemple de inițiative naționale și internaționale de sporire a finanțărilor pentru răspunsul SIDA. Drept pildă poate servi iarăși continentul African, unde multe țări aplică taxe concrete pe diferite servicii și sectoare ale economiilor naționale. Astfel, asemenea inițiative au permis acumulări de 3.9 mlrd $SUA sau 75% din taxa pe alcool; 2.4 mlrd $SUA - contribuții ale întreprinderilor profitabile; 1.7 mlrd $SUA - taxa pe companiile avia; 2.4 mlrd $SUA sau 2% din bugetele publice alocate pentru răspunsul HIV; 2.0 mlrd $SUA taxa pe telefonie mobilă; și 3.1 mlrd $SUA sau 1% din taxa pe venit.

Opțiunile pentru finanțarea dezvoltării globale ar avea următorul aspect: 3 mlrd $SUA rezultate din extinderea taxei avia asupra tuturor țărilor OECD; 64 mlrd $SUA acumulate în urma aplicării taxei globale pentru utilizarea combustibilului la transportări maritime și avia; 11 mlrd $SUA – aplicarea taxei globale pentru consumul de tabac; 6 mlrd $SUA – 1% din remitențele migraților din țările în curs de dezvoltare;  150 mlrd $SUA acumulate în urma aplicării taxei globale pentru tranzacții financiare.

Cifrele vorbesc de la sine. Și deja cunoaștem unele inițiative similare implementate de către R. Moldova pentru acumulări bugetare, cum ar fi taxa adăugată pentru consumul de țigări. Exemplele de mai sus însă ar putea fi considerate în detalii de către republica noastră și preluate treptat, în special astăzi, când riscul plecării FG din Moldova este unul eminent, iar țara este pusă în fața obligațiunii de a prelua cheltuielile pentru serviciile esențiale acordate bolnavilor de TB și SIDA, sau purtători ai virusului HIV și alte infecții oportuniste.