În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Marșuri de solidarizare și acțiuni de comemorare a deceselor SIDA
Cercetători, activiști și PTHS participă la conferințele bienale SIDA din motive diferite. O cauză indubitabilă, însă, rămâne a fi conectarea cu alți semeni: trăirea senzației de împlinire în urma împărtășirii experiențelor și ideilor proprii. Într-o epocă de activism a eforturilor de combatere HIV, este important ca acest activism să fie catalizat în cadrul unui sistem și cu angajarea de organismele profesionale şi politicieni de lobby. Conferința SIDA 2012 a oferit această oportunitate tuturor celor, vocea cărora s-a dorit auzită fie de la catedra sesiunilor plenare, sau în marșurile din centrul Washingtonului.
Marșurile respective, două la număr, au fost organizate cu mare amploare în metropola americană, raliind delegații la conferință și locuitorii solidari ai Wshingtonului sub lozincile ”Păstrați promisiunea” și ” Noi putem pune capăt Mobilizării SIDA pentru Justiţie Economică şi Drepturile Omului”.
Cele două marșuri au avut drept obiective: reorientarea atenţiei publicului cu privire la lipsa de acces la testarea HIV, tratament şi servicii de prevenire; catalizarea angajamentului politic față de finanţările la nivel global pentru răspunsul SIDA şi preţurile mari la medicamente stabilite de companiile farmaceutice; respectarea drepturilor omului; și asigurarea accesului universal la serviciile medicale.
Conferința SIDA 2012 a fost remarcabilă și prin amploarea sentimentului de comemorare a tuturor celor decedați din cauza maladiei SIDA. În perimetrul Mall-ului de la Washington a fost expus cea mai mare ”pilotă/plapumă a memoriei”. Aceasta ii comemorează toți cei decedați de SIDA începând cu anii 1980.
Pentru prima dată, pilotă comemorării a fost expusă de un grup de solidari și prieteni ai victimelor SIDA la San Francisco în 1987.
Astăzi, pilotă SIDA reprezintă cel mai mare proiect de artă comunitară și un memento vizual puternic al pandemiei SIDA. Ea s-a întins pe o lungime de peste 50 mile; a listat peste 94.000 decedați și a fost asamblată de către prietenii și membrii de familie ai celor decedați.