Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Valoarea Conferinței SIDA 2012 pentru SUA

Spiritul non-formal al Conferinței a cuprins întreaga metropolă americană, evenimentul reușind sa aducă nu doar investiții importante pentru 2012 în capitala americană, dar și să mobilizeze întreaga comunitate a Districtului Columbia privind amploarea pandemiei HIV/SIDA în Washington. De menționat că, actualmente capitala SUA numără aproximativ 1.2 milioane purtători ai virusului HIV, iar fiecare a cincea persoană nu-și cunoaște statutul. 

În 2010, aproximativ 2,7 la suta din locuitorii DC în vârstă de peste 12 ani erau persoane care trăiesc cu HIV sau SIDA, potrivit ultimului raport anual, publicat recent în SUA. Rata prevalenţei - procentul total de persoane dintr-o populaţie purtători de HIV sau care au făcut boala la un moment dat - este cea mai ridicată comparativ cu orice alt oraș din SUA. Printre afro-americani, care alcătuiesc sub jumătate din populația orașului, rata este considerabil mai mare, i.e 4,3 la sută.

Totodată, Statele Unite ale Americii au raportat participanților la conferința din iulie curent o serie de acțiuni și inițiative, care vin în întâmpinarea peroanelor afectate de HIVSIDA atât din SUA, cât și în afara frontierelor sale. Cele mai importante includ: aprobarea Actului de Îngrijire Medicală Ryan White, cel mai amplu program federal al Statelor Unite de susținere a PTHS; implementarea Inițiativei pentru susținerea minorităților SIDA; aprobarea noii legi cu privire la asigurarea medicală accesibilă; crearea și capacitarea Fondului Global; lansarea programului PEPFAR (Planul de Urgență al Președintelui SUA pentru Ajutor SIDA)- unul din cele mai mari programe de asistență internațională SIDA; și cel mai recent – eliminarea interdicției de călătorie pentru PTHS, act care a facilitat întoarcerea Conferinței Internaționale SIDA în SUA.

O valoare incontestabilă a Conferinței din 2012 a adus-o participarea motivantă a actualilor și foștilor lideri de la Casa Albă (Hillary Clinton și Bill Clinton), persoane publice, precum: fosta prima doamnă a SUA, Barbara Bush, congresmanul american Nancy Pelosi, cântărețul și filantropistul, Elton John, actrița, Whoopi Goldberg, magnatul, Bill Gates, președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, laureatul premiului Nobel pentru medicină Françoise Barré-Sinoussi și alții, mesajele cărora au făcut chemare la dragoste, toleranță, drept la viață și drepturi egale pentru toți, indiferent de orientare sexuală, confesiune religioasă sau statut seropozitiv/negativ, dar și respectarea angajamentelor politice și financiare asumate bilateral sau multilateral.

"O generație liberă de SIDA": Acesta a fost strigătul de raliere al Secretarul de Stat SUA, Hillary Clinton, în prima zi a conferinţei. Ea, de asemenea, s-a angajat să dezvolte o foaie de parcurs până la Ziua Mondială SIDA, care va stabili modul în care acest deziderat urmează să fie atins.