Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Tratamentul ca prevenire

Progresele ştiinţifice recente, inclusiv, dovezi de beneficii măsurabile ale tratamentului HIV cu scop de prevenire, au modificat dramatic peisajul epidemiei, oferind un sentiment vizibil de optimism cu privire la controlul și tratarea HIV și, de fapt, schimbarea cursului acestei epidemii.

Savanți și medici implicați activ în cercetări curente asupra virusului HIV și prevenirii transmiterii acestuia au prezentat în cadrul Conferinței rezultate importante și concluzii de studii relevante privind tratamentul și prevenirea HIV. Studii privind formele de tratament ca prevenire, printre care și cel realizat de o echipă de cercetători de la universitățile din SUA, Africa de Sud și Pakistan concluzionează că tratamentul ARV cu acoperire CD4<350/ml este cost eficient, iar îmbinat cu circumcizia medicală în rândul bărbaților poate depăși cu mult eficacitatea activităților clasice de prevenire.

Un alt studiu prezentat în cadrul conferinței atestă că pandemia HIV în Africa de Sud poate fi tratată până la 90 la sută prin aplicarea strategiei universale cost-eficientă de testare și tratament (UTT). Metoda dată presupune testarea în rândul populației generale și tratarea imediată a tuturor persoanelor pozitive depistate. Cu toate acestea, metoda UTT pare a fi depășită totuși în viitor de către tratamentul ARV.

Alte sesiuni dedicate tratamentului ca prevenire au subliniat necesitatea de a implica comunitatea în proces, implementa şi monitoriza studii de prevenire, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate.

Deși circumcizia prezintă beneficii semnificative, iar împreună cu tratamentul ARV sunt capabili de a reduce contagiozitatea HIV şi a preveni transmiterea (pre-expunere), probleme de cost, de aprovizionare şi aderarea la tratament rămân actuale. Intervenţii biologice şi comportamentale sunt necesare pentru a asigura rezultate optime. Mai este nevoie şi de studii multidisciplinare, inovatoare, care aduc împreună o gamă de opţiuni viabile și care trebuie explorate.

Realitățile culturale și sociale din diferite țări subliniază necesitatea de metode de prevenire, care să ţină seama nu numai de nevoile şi preferinţele personale diverse, dar și de problemele de inegalitate de gen şi de lipsa de educaţie, care în ultimă instanță face loc pentru opțiuni ARV şi non-ARV.

Cu părere de rău, datele prezentate la Conferință de către experții în domeniu arată că, în comparație cu țările din Africa sau alte regiuni, în Europa de Est și Asia Centrală (EEAC), inclusiv Moldova, accesul la tratamentul ARV este mult mai redus. Fapt care și plasează această regiune printre liderii la capitolul incidență HIV. Respectiv, sporirea accesului la tratament ARV calitativ pentru toate persoanele H+ și aplicarea/abordarea acestui fel de tratament ca serviciu de prevenire va avea un efect pozitiv tangibil asupra pandemiei HIV/SIDA în EEAC și în Moldova.