Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Fondul Global (FG) în contextul altor donatori internaționali

Una din cele mai mari provocări ale comunității donatorilor ține de coordonarea fondurilor canalizate într-o direcție de către doi sau mai mulți donatori. Iar una din cele mai interesante sesiuni la Conferința Internațională SIDA a încercat să stabilească pe cât este de posibil ca FG și PEPFAR (Planul de Urgență al Președintelui SUA pentru Controlul SIDA ) să colaboreze strategic pentru a spori impactul.

Într-un moment de austeritate şi de colectare tot mai dificilă a contribuţiilor pe tară pentru controlul TB, HIV/SIDA și alte maladii comunicabile, o modalitate de maximizare a impactului fondurilor alocate o reprezintă armonizarea și coordonarea bi/multilaterală a resurselor oferite de doi sau mai mulți donatori. 

Dat fiind faptul că PEPFAR şi Fondul Global alcătuiesc, împreună, peste 90 la sută din fonduri pentru lupta împotriva HIV/SIDA, o asemenea eficientizare a acestor două agenţii, poate fi o miză importantă.

Sesiunea din cadrul Conferinței de la Washington, care a prezentat o perspectiva din partea oficialilor PEPFAR şi ai Fondului Global s-a axat pe progresele realizate şi provocările cu care se confruntă cele două agenţii de finanţare, care încerca să intensifice colaborarea mutuală, și a fost urmată de perspectiva a trei țări - Haiti, Tanzania şi Malawi. În timp ce aceste trei ţări se confruntă cu tipuri foarte diferite de epidemii HIV şi niveluri de finanţare, acestea au avut experienţe similare în ceea ce priveşte implementarea de fonduri în paralel și cooperarea între cei doi finanţatori.

Provocările cu care se confruntă aceste trei ţări, precum şi cei doi donatori includ:

  • Lipsa unui sistem unic de raportare: care poate fi o povară considerabilă pentru ţările cu resurse limitate umane şi mai multe canale de raportare. PEPFAR şi Fondul Global au orientări diferite de raportare. Și, deși ambele organizaţii sunt campioane la capitolul transparenţă, datele disponibile publicului privind alocarea fondurilor este adesea inconsecvente.
  • Volatilitatea şi imprevizibilitatea finanţărilor: care provoacă perturbări în ciclurile de finanţare și poate face incert statutul de finanțare.
  • Finanţările de la donatori sunt încă fragmentare şi complicate: Malawi, spre exemplu, suferă din cauza lanţurilor de aprovizionare paralele pentru achiziţii de medicamente HIV.

Cu toate acestea, progresele în vederea soluţionării acestor probleme  este încurajatoare:

  • Coordonarea asistenţei tehnice: exemplul Tanzaniei, valabil și în cazul Moldovei, de altfel, care a creat, la inițiativa FG, CCM-ul, alias Consiliul Național de Coordonare și care coordonează, totodată, și granturile și asistenţa tehnică oferite de PEPFAR pentru consolidarea sistemelor de sănătate. În Haiti, ambele organizaţii au o cartografie a contribuţiilor, identificând duplicităţii și dezvoltând  principii de partajare a costurilor. În Malawi, PEPFAR asigură furnizarea de asistenţă tehnică, în timp ce FG se axează mai mult pe achiziţii de mărfuri.
  • Coordonarea achiziţiilor: CCM-urile sunt tot mai mult implicate în armonizarea managementului lanțurilor de achiziții/aprovizionare acoperite de cei doi donatori.
  • Eliminarea duplicităţii în raportare şi creşterea calităţii datelor: PEPFAR şi Fondul Global, deja a lansat o inițiativă  de armonizare a mecanismului de raportare între Fondul Global, PEPFAR şi UNAIDS. Acest lucru ar putea permite dezvoltarea/ consolidarea sistemelor naţionale de măsurare. În prezent, Fondul Global este în proces de creare a unui sistem de monitorizare şi evaluare a profilurilor țărilor cu cel mai mare impact, iar PEPFAR sprijină eforturi de colectare de date, cum ar fi sistemele de înregistrare vitale din Malawi, integrare IT în Zambia şi de integrare a sistemelor statistice din Namibia şi Africa de Sud. În mod similar, Fondul Global încearcă să treacă de la "checklisting" la "capacitare", care va permite o mai bună colectare a datelor.

A fost încurajator să vedem că reprezentanţi din ambele programe prezenți la Conferința SIDA 2012 s-au arătat determinați de a merge dincolo de nivelurile actuale de coordonare. Dar și mai încurajatoare a fost părerea nemijlocită a delegaților, care susțin că daca PEPFAR şi Fondul Global vor conlucra, de câștigat va avea în primul rând țara recipientă.