Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Aug 14, 2012

Declarația Conferinței Internaționale SIDA 2012

În cadrul Conferinței SIDA 2012 și după finele acesteia, peste 4000 de oameni au semnat Declarația de la Washington. Declaraţia de la Washington prezintă un plan de acţiune de nouă puncte care se axează pe: prevenirea HIV; eliminarea discriminării faţă de pacienţii cu HIV; stimularea investiţiilor de cercetare; şi asigurarea accesului universal la tratament pentru PTHS.

În termini concreți, Declarația cheamă la:

  • creşterea investiţiilor focusate;
  • lărgirea serviciilor de prevenire HIV, tratament şi îngrijire, bazate pe rezultate și în acord cu drepturile omului, ale celor de la cel mai mare risc şi, în cea mai mare nevoie;
  • eradicarea stigmatizării, discriminării, sancţiunilor juridice şi abuzurilor drepturilor omului a celor care trăiesc cu HIV/SIDA sau sunt în risc de infecție;
  • creşterea marcată a testărilor HIV, consilierii şi accesului la servicii;
  • asigurarea tratamentului pentru toate femeile însărcinate HIV+ sau care alăptează în scop de prevenire a infecției peri-natale;
  • extinderea accesul la tratament antiretroviral pentru toţi în nevoie;
  • identificarea, diagnosticarea şi tratarea tuberculozei (TB);
  • accelerarea cercetărilor și producerea de noi instrumente pentru prevenirea HIV, tratament, vaccinuri etc.;
  • mobilizarea şi implicarea semnificativă a comunităţilor afectate.

Scrisă de un comitet de experţi internaţionali, declaraţia a rezultat dintr-un parteneriat cu Societatea Internaționala SIDA, Conferinţa Internaţională SIDA şi UCB.

Declaraţiile semnate în timpul Conferinţei Internaţionale SIDA, reprezintă o altă oportunitate de a stimula discuțiile despre boala și au afectat foarte mult percepţia lumii vizavi de infecția HIV. 

Atunci când atenţia lumii se concentrează pe Conferința Internațională SIDA, declaraţiile sunt tribuna publică adecvată pentru a spune ceva foarte important. "Şi credem că în 2012 avem ceva foarte, foarte important să spunem, şi anume că este pentru prima dată când  credem că suntem capabili să punem capăt maladiei SIDA", susține Diane Havlir, co-președinte al Conferinței SIDA 2012.

Conținutul deplin al Declarației de la Washington și modalitatea de semnare a acesteia sunt accesibile la: (http://www.2endaids.org/lang/russian.html)