În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
SUMAR:
În luna octombrie curent, FG a anunţat CNC TB/SIDA despre decizia de a reinnoi granturile consolidate TB şi HIV, bugetând 14,885,636 Euro şi respectiv, 11,825,643 Euro pentru realizarea acestora în perioada a doua de implementare (2013-2015). Cele două granturi vor fi implementate și în continuare de către Recipienţii Principali – IP UCIMP RSS şi Centrul PAS, şi subrecipienţii acestora, printre care: Liga PTHS, ONG Viaţa Nouă, AO ”Iniţiativa Pozitivă”, Uniunea pentru prevenirea HIV şi reducerea noxelor (UORN), Fundatia Soros-Moldova, AO ”AFI”, Spitalul de Dermatologie şi Boli Comunicabile, IMSP IFP ”Chiril Draganiuc”, IDOM etc.
La 30 octombrie curent, în incinta Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (sala Senatului) s-a desfăşurat cel de-al treilea Simpozion moldo-german cu genericul „Probleme actuale în tuberculoza multidrogrezistentă”. Evenimentul a adunat peste 200 de participanţi (reprezentanţi ai IMSP republicane şi raionale de profil, centrelor de sănătate publică teritoriale, coordonatori ai programelor teritoriale de control al tuberculozei din cadrul IMSP, ONG-urile active în domeniul tuberculozei, reprezentanţi ai agenţiilor internaţionale – biroul OMS de coordonare în RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie ş.a.).
În perioada 17-18 octombrie 2012, o delegaţie din partea Republicii Moldova, constituită din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Sănătăţii (MS), Fundaţiei Soros-Moldova (FSM) şi Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor (UORN) au participat la prima intrunire regională de consultare cu genericul "Rolul MAI în prevenirea infecţiei HIV/SIDA şi a serviciilor oferite utilizatorilor de droguri injectabile", organizată la Kiev (Ucraina).
La 12 octombrie curent, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS) a lansat o nouă Campanie informaţională pentru populaţia Republicii Moldova „Împreună putem învinge tuberculoza!”. Evenimentul de lansare a avut loc în sala mare a Senatului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” cu participarea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, IMSP IFP “Chiril Draganiuc”, organizaţiilor guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale, care activează în domeniul controlului tuberculozei.
În octombrie curent, Centrul de Dezvoltare în Sănătate „AFI” (Act for Involvement) a devenit membru al parteneriatului internaţional Stop TB: http://www.stoptb.org/partners/ Coaliţia Stop TB Partnership este cunoscută ca un organism unic, cu puterea de a implica factori de decizie din lumea întreagă în lupta cu tuberculoza.
Proiectul “Crearea accesului persoanelor fără loc de trai din Chişinău la servicii de diagnoză şi tratament al tuberculozei” este implementat de Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI” cu suportul grantului Fondului Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Scopul proiectului este reducerea mortalităţii şi morbidităţii prin tuberculoză în rândul persoanelor fără loc de trai din municipiul Chişinău prin implicarea comunităţii în controlul şi profilaxia tuberculozei. Perioada de implementare a proiectului: 1 martie 2012 – 31 ianuarie 2013.
În perioada 10-12 otombrie 2012, în incinta Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” din municipiul Bălţi a fost organizat şi desfăşurat atelierul „Consilierea şi testarea voluntară la HIV a tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV”. La atelier au participat 19 persone – reprezentanţi a trei Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) şi trei organizaţii neguvernamentale antrenate în lucrul cu tinerii şi adolescenţii cu risc sporit de infectare cu HIV din Bălţi, Donduşeni şi Râbniţa.
Interviu cu Liliana DOMENTE, coordonator al Programului naţional de control al tuberculozei, director IFP “Chiril Draganiuc”
Infecţia HIV devine tot mai răspândită în mediul populaţiei generale, calea sexuală de infectare fiind cea mai frecventă. Ponderea femeilor în numărul cazurilor noi de HIV a crescut de două ori în ultimii zece ani (de la 26.7% în 2001 până la 52.3% în 2011). Marea majoritate a persoanelor cu HIV trăieşte la limita sărăciei, iar mai bine de 30% din persoanele infectate spun că au fost discriminate în ultimul an de către reprezentanţii diferitor instituţii.
Patru din cinci elevi au menţionat că le este uşor să facă rost de băuturi alcoolice de la un magazin sau să consume băuturi alcoolice direct în localul de unde le procură; în medie 54% dintre elevi au încercat să fumeze cel puţin o dată în viaţă; iar nivelul consumului de droguri ilegale este cel mai înalt în Republica Cehă, unde 43% dintre elevii participanţi la studiu au declarat că au folosit cel puţin o dată droguri ilegale de orice tip (marijuana, haşiş, amphetamine, cocaină, crack, ecstasy, GHB, LSD sau alte halucinogene şi heroină).
Copyright © 2012. Secretariatul CNC TB/SIDA. Toate drepturile sunt rezervate.
Opiniile exprimate în această publicaţie electronică aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorului.
Secretariatul CNC TB/SIDA
str. A. Cosmescu 3, mun. Chişinău, MD-2009, Republica Moldova
Tel./fax: +373 022 72 73 59
ccm_secretariat@mednet.md, www.ccm.md