În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Republica Moldova a participat pentru a doua oară la studiul ESPAD
Patru din cinci elevi au menţionat că le este uşor să facă rost de băuturi alcoolice de la un magazin sau să consume băuturi alcoolice direct în localul de unde le procură; în medie 54% dintre elevi au încercat să fumeze cel puţin o dată în viaţă; iar nivelul consumului de droguri ilegale este cel mai înalt în Republica Cehă, unde 43% dintre elevii participanţi la studiu au declarat că au folosit cel puţin o dată droguri ilegale de orice tip (marijuana, haşiş, amphetamine, cocaină, crack, ecstasy, GHB, LSD sau alte halucinogene şi heroină).
Datele sunt extrase din studiul realizat în cadrul Proiectului European de cercetare în şcoli privind consumul de alcool, tutun şi alte droguri (ESPAD 2011), care s-a desfăşurat în 38 de ţări europene, printre care Republica Moldova.
Rezultatele studiului ESPAD au fost date publicităţii în octombrie curent, datele pentru Republica Moldova fiind colectate în luna mai 2011 prin realizarea anchetei de opinie (metoda chestionarului) în rândul elevilor din instituţiile care au fost selectate pe un eşantion de 2162 participanţi.
Potrivit rezultatelor ESPAD 2011, în ţările participante, băuturile alcoolice, în special berea, sunt considerate a fi uşor accesibile elevilor. În medie, circa jumătate (47%) dintre elevii din ţările ESPAD au fost în stare de ebrietate cel puţin o dată în timpul vieţii lor, starea de ebrietate presupunând că au avut ameţeli, vorbire neclară sau au căzut jos. Din eşantion, 37% au raportat intoxicaţie alcoolică în ultimele 12 luni (39 % băieţi şi 35% fete) şi 17% în ultimele 30 de zile (18% băieţi şi 15 % fete). Cantitatea medie de alcool, consumată în ultima zi când a consumat băuturi alcoolice, pentru Republica Moldova este cea mai scăzută în comparaţie cu celelalte ţări europene (2,7 cl), fiind urmată de ţări precum Albania (3,0 cl), România(3,1 cl), Muntenegru (3,3 cl). Consum dublu în comparaţie cu media ţărilor ESPAD a fost raportat de către elevii din Danemarca (9,7 cl de alcool pur), Finlanda, Norvegia şi Suedia au raportat de asemenea, niveluri ridicate de consum în ultima zi cînd au consumat alcool (7,0 - 7,5 cl.), urmate de Insulele Britanice din Irlanda şi Regatul Unit cu 6.7 cl. fiecare.
Referitor la consumul tutunului, în medie, 54% dintre elevii care au participat în studiu din ţările ESPAD au încercat să fumeze cel puţin o dată în viaţă şi 28% au folosit ţigări în ultimele 30 de zile. Din numărul total de elevi 2% au fumat cel puţin un pachet de ţigări în ultimele 30 de zile, fapt mai frecvent raportat în cazul băieţilor, deşi există ţări cu modelul inversat. În medie, 7% dintre elevi au declarat că au fumat zilnic la vârsta de 13 ani sau mai devreme. Experienţa fumatului (consumul tutunului) pe durata vieţii a elevilor din Republica Moldova (malul drept al râului Nistru) a fost raportată de 42,0% din respondenţi, ponderea fiind mai mare în rândul respondenţilor de sex masculin (59,0%), comparativ cu respondenţii de sex feminin (27,0%). În Republica Moldova, 3% dintre elevi au declarat că au fumat ţigări la vârsta de 13 ani sau mai devreme.
Rezultatele ESPAD privind consumul drogurilor ilegale în rândul elevilor participanţi la studiu denotă faptul că ţările cu prevalentă minimă la acest capitol sunt cele din sud-estul Europei, inclusiv ţările balcanice, precum şi cele nordice. În Republica Moldova, băieţii mai des decât fetele au considerat canabisul ca fiind uşor de obţinut, în medie 7% faţă de 4%. Consumul oricărui tip de drog ilicit pe durata vieţii în rândul elevilor din Republica Moldova este cu 11% sub media europeană înregistrată (18%).
În medie, unul din zece din elevii participanţi la studiul ESPAD (11%) au raportat că în anul 2011 s-au abţinut de la consumul alcoolului, tutunului, drogurilor (adică nu au folosit nici una din substanţele menţionate).
Studiul ESPAD în Republica Moldova a fost realizat de compania sociologică CBS AXA, la iniţiativa Centrului Naţional de Management în Sănătate (Observatorul Naţional pentru Droguri), sub auspiciile Miniserului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.
Rezultatele Studiului ESPAD pot fi accesate la linkul