Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 29, 2012

Consilierea şi testarea voluntară la HIV a tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV

În perioada 10-12 otombrie 2012, în incinta Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” din municipiul Bălţi a fost organizat şi desfăşurat atelierul „Consilierea şi testarea voluntară la HIV a tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV”. La atelier au participat 19 persone – reprezentanţi a trei Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) şi trei organizaţii neguvernamentale antrenate în lucrul cu tinerii şi adolescenţii cu risc sporit de infectare cu HIV din Bălţi, Donduşeni şi Râbniţa.

Moderatorii atelierului, Silvia Stratulat (formator naţional în consiliere şi testare la HIV) şi Ştefan Gheorghiţă (vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică) au oferit participanţilor informaţii detaliate, care să-i ajute să se implice în activităţi specifice pentru această categorie de beneficiari. În cadrul discuţiilor, au fost actualizate aspectele ce ţin de răspândirea HIV şi a hepatitelor virale B şi C, au fost discutate momente de importanţă majoră în consilierea pre- şi post-test, au fost argumentate oportunităţile implementării serviciului de consiliere pre- şi post- test la nivel de instituţii care lucrează nemijlocit cu tinerii şi adolescenţii pentru a nu-i pierde din vizor şi pentru a le acorda toate serviciile necesare de care au nevoie.

Elena Burlac, asistent social, CSPT „ATIS”, Bălţi: Ştim cu toţii cât de greu este să implici un adolescent în grupul de risc în diverse servicii. Noi avem nevoie de timp pentru a stabili un bun contact cu el, pentru a-l face să aibă încredere în ceea ce facem şi ce spunem. Anume din aceste motive, cred că serviciul de consiliere pre-test la nivelul unui Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor ar fi o soluție în a implica tânărul în testare, fără a-l supune stresului de a se deplasa la cabinetul de testare şi consiliere. Suntem conştienţi că foarte mulţi dintre ei nu ajung acolo din diverse motive.

Margareta Lucaş, moaşă, CSPT, Donduşeni: Niciodată până acum nu m-am gândit la importanţa consilierii post-test, în situaţia când rezultatul este unul negativ. Doamna Silvia Stratulat a adus atâtea argumente, încât cred cu adevărat că o bună consiliere este un moment crucial în ceea ce ţine de prevenirea ulterioară a unor comportamente nedorite pe viitor.

Elena Stroianeţcaia, psiholog, ONG „Perspectiva”, Râbniţa: În obligaţiunile mele de serviciu intră, evident, şi consilierea psihologică a tinerilor beneficiari ai centrului. Mă întrebam ce mai pot învăţa eu. Plec însă cu certitudinea că, acum, pot face calitativ o consiliere pre- şi post-test la HIV. Particularităţile acestei activităţi au fost prezentate într-o manieră clară şi motivantă.
În aceeaşi componenţă, participanţii s-au intrunit în perioada 23-25 octombrie 2012, când au fost iniţiaţi în managementul de caz, suport social şi referire la servicii.

Atelierul Consilierea şi testarea tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV a fost organizat în cadrul proiectului regional UNICEF, realizat cu suportul Uniunii Europene “Sporirea capacităţilor actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere şi testare voluntară pentru adolescenţii şi tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”. Acesta este primul dintr-un şir de ateliere ce vor fi organizate în cele trei localităţi ale proiectului cu scopul de a forma echipe profesioniste în acordarea serviciilor calitative tinerilor şi adolescenţilor.

Sursa: www.tdvbalti.wordpress.com