Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Oct 29, 2012

Boschetarii din Chişinău sunt ajutaţi să se trateze de tuberculoză

Proiectul “Crearea accesului persoanelor fără loc de trai din Chişinău la servicii de diagnoză şi tratament al tuberculozei” este implementat de Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI” cu suportul grantului Fondului Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Scopul proiectului este  reducerea mortalităţii şi morbidităţii prin tuberculoză în rândul persoanelor fără loc de trai din municipiul Chişinău prin implicarea comunităţii în controlul şi profilaxia tuberculozei. Perioada de implementare a proiectului: 1 martie 2012 – 31 ianuarie 2013.

 

Cu ochii trişti, mereu flămânzi, îmbrăcaţi cu ceea ce găsesc sau primesc din pomeni, fără un loc stabil de trai, îşi trăiesc viaţa în singurătate, ocoliţi de oameni, chiar dacă undeva ar putea avea o rudă apropiată. Având fiecare un nume şi o soartă diferită, numele lor comun este simplu – boschetar. Pe lângă problemele de ordin social cu care se confruntă, majoritatea boschetarilor suferă de diverse afecţiuni, inclusiv de tuberculoză. Membrii Centrului de Dezvoltare în Sănătate “AFI” sunt alături de persoanele fără adăpost pentru a-i ajuta să se trateze de această maladie.

Începând cu luna martie curent, Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI” implementează un proiect ce prevede crearea accesului persoanelor fără loc stabil de trai din Chişinău la servicii de diagnostic şi tratament al tuberculozei. Potrivit Ecaterinei Bivol, asistentă medicală în cadrul proiectului, circa 700 persoane din municipiul Chişinău şi suburbiile capitalei au beneficiat de servicii de informare şi screening la tuberculoză. Până la moment, au fost depistate 15 cazuri noi de tuberculoză, iar alte 18 persoane au fost ajutate să urmeze tratamentul antituberculos în ambulatoriu.

Ecaterina povesteşte că la început a fost dificil să convingă aceste persoane să fie examinate simptomatic la tuberculoză. Însă, cu perseverenţă, atitudine empatică şi ajutor material venit din partea Centrului ”AFI” încrederea faţă de membrii echipei mobile a crescut, persoanele afectate vorbesc despre problemele lor şi, cel mai important, urmează tratamentul fără întreruperi.

Artiom are 34 de ani. Acum este sănătos, lucrează şi îşi doreşte o viaţă normală. S-a tratat de tuberculoză, fiind susţinut de lucrătorul medical al Centrului de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”, dar şi de dorinţa de a se însănătoşi. ”Cel mai greu mi-a fost atunci când am aflat că sunt bolnav de tuberculoză şi în primele săptămâni de tratament. Mă bucur că am avut voinţă să mă tratez şi nu am renunţat nici atunci când eram foarte slăbit şi aveam senzaţie de vomă de la medicamente. Nu îmi este deloc ruşine să spun că am fost bolnav de tuberculoză”, spune Artiom.

Printre responsabilităţile de bază ale echipei mobile din cadrul proiectului sunt: efectuarea screening-ului, direcţionarea şi însoţirea persoanelor fără loc de trai permanent către serviciile medicale, organizarea activităţilor de informare şi educare pentru convingerea boschetarilor să iniţieze tratamentul şi să îl urmeze cu stricteţe.