Mar 23, 2018

Se caută lideri pentru o lume fără tuberculoză / Wanted: Leaders for a TB-free world

Ziua mondială a Tuberculozei, consemnată în fiecare an pe 24 martie, îndeamnă omenirea să conștientizeze că tuberculoza rămâne în continuare a fi una dintre cele mai grave epidemii în multe țări ale lumii.

Tema Zilei în anul 2018 se axează pe angajamentul de a pune capăt epidemiei nu doar la nivel politic ci la toate nivelurile. Astfel, toți partenerii, începând de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, persoane afectate de tuberculoză, avocați ai societății civile, personalul medico-sanitar, ONG-uri ș.a. sunt îndemnați la acțiuni și eforturi pentru stoparea epidemiei în activitatea pe care o realizează.
 
Zilnic, tuberculoza ia moartea a peste 4500 de oameni, iar anual sunt pierdute circa un milion și jumătate de vieți, chiar dacă maladia poate fi prevenită și tratabilă. Potrivit Raportului Global pentru Tuberculoză din 2017 al OMS, circa 53 milioane de vieți au fost salvate prin diagnostic și tratament în perioada 2000-2016.
 
În 2016, la nivel mondial:
  • 10,4 milioane de persoane erau infectate cu tuberculoză (6,3 milioane cazuri noi, 90% au fost adulți, 35% au fost femei și 1 milion copii);
  • 1,7 milioane au decedat răpuși de această boală, inclusiv 0,4 milioane la persoanele cu co-infecție HIV;
  • 1 milion de copiii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 250.000 au decedat prin boală, inclusiv cei cu HIV.
Majoritatea cazurilor noi în 2016 s-au înregistrat în Asia de Sud-Est (45%), regiunea africană OMS (25%) și a Pacificului de Vest (17%); s-au înregistrat mai puține cazuri în regiunea est-mediteraneeană (7%), regiunea europeană a OMS (3%) și regiunea OMS din America (3%).
 
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova, incidența globală privind tuberculoza, în anul 2017 a constituit 83,3 la 100 mii populație (3358 cazuri). Se atestă o micșorare cu 5,9% față de anul 2016 – 88,53 (3569 cazuri).
 
Datele îngrijorătoare reprezintă o amenințare la adresa securității medicale la nivel mondial. În acest context, omenirea a elaborat și implementează în prezent următoarele strategii globale privind TBC care au ca scop comun să pună capăt epidemiei globale TBC și obiectivele asociate, până în 2030:
Angajamentul liderilor din sistemul de sănătate din Rep. Moldova pentru reducerea poverii TBC se desfăşoară conform Programului național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020, care prevede asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate.
 
Toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul, oferite în cadrul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, sunt gratuite. În susținerea programului național TB, donatorii internaționali precum Fondul Global de combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei și  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au acordat în ultimii ani, în mod constant, atât asistență tehnică, cât și resurse financiare considerabile.
 
Menționăm că, granturile acordate de FG constituie un sprijin major în creșterea capacitații naționale de răspuns împotriva epidemiilor cu HIV/SIDA și TB. Aceste fonduri sunt utilizate pentru asigurarea accesului la serviciile de tratament, îngrijire și suport a persoanelor infectate și afectate de TB și HIV/SIDA, dar și pentru consolidarea capacităților instituțiilor prestatoare de aceste servicii.