Feb 27, 2018

Recomandări noi din partea OMS privind infecția cu tuberculoză

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, recent, recomandări actualizate cu privire la infecția TB. Acestea prevăd extinderea accesului la teste și tratament, în special în rândul grupurilor cu risc sporit, cum ar fi copiii mici și persoanele care trăiesc cu HIV.

Această mișcare va asigura extinderea accesului la testare și îngrijirea persoanelor cu  infecție tuberculoasă latentă (LTBI). În cazul în care persoanele cu TB latentă nu primesc tratament adecvat, acestea, în viitor, riscă să dezvolte tuberculoză activă.
 
Potrivit Directorului de Program Global TB al OMS, Dr. Tereza Kasaeva, noile recomandări vor ajuta statele să catalizeze prevenirea tuberculozei și să contribuie la încetarea epidemiei cu TBC.
 
Orientările consolidate ale OMS au rolul de a ghida elaborarea orientărilor naționale privind gestionarea tuberculozei latentă, adaptate la epidemiologia națională și locală a infecției, infrastructura din sănătate și alți factori determinanți. Recomandările vor fi aplicate în deosebi în cadrul programele naționale de control al tuberculozei și HIV sau proiecte similare ale ministerelor de sănătate și ale altor actori care lucrează în domeniul TB, HIV și bolilor infecțioase.
 
Acestea se referă la:

• Extinderea numărului de grupuri prioritare pentru testarea și tratamentul tuberculozei latente;
• Extinderea opțiunilor de testare;
• Extinderea opțiunilor de tratament.

Totodată, OMS lansează o aplicație mobilă pentru a sprijini gestionarea programatică a infecție tuberculoasă latentă. Țările sunt încurajate să adapteze acest instrument la contextul țării și să asigure monitorizarea și evaluarea sistematică. Aplicația mobilă poate fi accesată aici.

Recomandările au fost elaborate la solicitarea țărilor, iar OMS va colabora în scopul mobilizării resurselor necesare pentru a asigura implementarea lor.

Sursa de informare: www.who.int