Jan 19, 2018

Semnarea noilor Acorduri de grant cu Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei

Republica Moldova a semnat, la data de 18 ianuarie curent, două acorduri de grant, oferite de Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei, privind susținerea financiară a răspunsului național la epidemiile cu tuberculoză și HIV/SIDA. Valoarea granturilor constituie 15,8 milioane de euro și sunt acordate pentru o perioadă de trei ani (2018-2020).
 
Noile acorduri prevăd fonduri substanțiale pentru finanțarea activităților incluse în programele naționale de profilaxie și control al tuberculozei și infecției HIV-SIDA/ITS pentru anii 2016-2020, dar și a prestării serviciilor de îngrijire a persoanelor afectate de aceste maladii.
 
Acestea sunt destinate reducerii poverii TB și minimizării consecințelor epidemiei HIV și ITS în Republica Moldova prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.
 
Asistența financiară este oferită prin intermediul a doi Recipienți Principali - Instituția Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (UCIMP) și Centrul pentru Politici și Analize ( PAS). Pentru controlul HIV/SIDA sunt oferiți cca 7,1 milioane de euro, iar pentru controlul tuberculozei - cca 8,7 milioane de euro.
 
Amintim că, Republica Moldova a depus aplicațiile pentru continuarea graturilor Fondului Global destinate prevenirii și controlului TB și HIV/SIDA la începutul anului 2017. Acestea au fost elaborate în cadrul unui dialog de țară transparent, inclusiv și multisectorial, prin intermediul CNC TB/SIDA.
 
De menționat că, începând cu anul 2003, Fondul Global a acordat Republicii Moldova investiții în valoare de aproximativ 115 milioane de dolari SUA pentru susținerea programelor naționale de prevenire și control al Tuberculozei și HIV/SIDA/ITS.