Dec 1, 2017

Acțiuni de informare și sensibilizare privind HIV/SIDA în Republica Moldova

În contextul marcării Zilei Mondiale de combatere SIDA 2017, în perioada 25 noiembrie -10 decembrie, în Moldova se desfășoară Campania națională cu sloganul ”Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”. 
 
Campania se axează pe importanța cunoașterii statutului HIV și eliminarea barierelor psihologice, cum ar fi stresul legat de așteptarea rezultatelor sau teama de a fi stigmatizate, îndeosebi populația vulnerabilă la HIV, lucrătorii sexului comercial, consumatorii de droguri, deținuții, dar și cei reticenți la aflarea statutului său.
 
Cu acest prilej, la nivel național, vor fi organizate un șir de activități de informare și sensibilizare a societății cu privire la infecția HIV. 
 
 
Programul manifestațiilor include diverse activități de informare și comunicare cu publicul larg despre infecția HIV, printre care menționăm: întruniri cu organizaţiile reţelei societăţii civile active în domeniul HIV/SIDA/ITS, radio-tele maratoane, cicluri de emisiuni tematice, clipuri video la televiziune, emisiuni radiofonice, acţiuni în şcoli, licee, gimnazii, în colectivele şi căminele studenţeşti, concerte de binefacere, rally cu biciclete, donaţii persoanelor cu HIV/SIDA, concurs de fotografii, postere şi eseuri, „mese rotunde”.

Marcarea zilei de combatere SIDA este un îndemn spre deschidere şi schimbare, diminuare stigmei, discriminării şi asigurării confidenţialităţii în sectorul de sănătate.