Astăzi, 1 decembrie, oamenii din întreaga lume își prind la piept panglica roșie pentru a marca Ziua Mondială de Combatere SIDA 2017 (World AIDS Day). Astfel, populația îndeamnă să fim solidari în lupta contra sindromului HIV, să oferim suport persoanelor care sunt afectate de această maladie și să ne unim eforturile pentru a eradica SIDA către anul 2030.
La nivel mondial, tema zilei subliniază importanța dreptului la sănătate și provocările cu care se confruntă oamenii care trăiesc și sunt afectați de HIV în realizarea acestui drept. Acoperirea universală a sănătății înseamnă că toți oamenii au acces la serviciile necesare, oriunde locuiesc, fără să se confrunte cu dificultăți financiare.
Totodată, partenerii naționali și internaționali, care militează în domeniul HIV, folosesc această oportunitate pentru a face un bilanț al reușitelor, pentru a evalua perspectivele, dar și pentru a-și reînnoi angajamentul de a pune capăt epidemiilor SIDA și tuberculozei. Datorită acestor parteneriate, au fost atinse rezultate incredibile - 22 milioane de vieți salvate.
Potrivit
UNAIDS, în total, 21 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV beneficiază de tratament, iar noile infecții cu HIV și decesele legate de SIDA au fost reduse în multe părți ale lumii. Cu toate acestea, în Europa de Est și Asia Centrală, noile infecții cu HIV au crescut cu 60% din 2010, iar decesele provocate de SIDA cu 27%.
Organizația Mondială a Sănătății anunță că în regiunea europeană au fost depistate peste 160.000 de cazuri noi HIV, inclusiv mai mult de 29.000 în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (EU/EEA) – o tendință păstrată și în anul 2016. Un motiv de îngrijorare legat de această tendință este că peste jumătate (51%) dintre aceste cazuri erau într-o fază avansată a maladiei. De aceea, OMS recomandă îmbunătățirea practicilor de testare, deoarece diagnosticarea timpurie este importantă și permite oamenilor să înceapă tratamentul HIV timpuriu, ceea ce sporește șansele de a trăi o viață lungă și sănătoasă.
În Republica Moldova, potrivit statisticilor, sunt înregistrate oficial 7906 persoane care trăiesc cu HIV. Pe parcursul a 9 luni ale anului curent a fost confirmat diagnosticul la infecția cu HIV la 614 persoane, comparativ cu 2016 – 644.
Pentru a minimiza consecințele epidemiei HIV sunt implementate politici naționale și strategii axate pe atingerea obiectivelor 90-90-90 care presupune:
- 90% dintre persoanele estimate își cunosc statutul HIV,
- 90% dintre cei diagnosticați sunt înrolați în tratament ARV, și
- 90% dintre pacienții în tratament ARV au încărcătura virală nedetectabilă către 2020.
Acestea fiind considerate ținte intermediare către abordarea 0 în anul 2030: zero infecții noi cu HIV, zero discriminare și zero decese cauzate de SIDA.
Material realizat de Adelina Sochircă, Consultant Comunicare CNC TB/SIDA