Scopul acestei misiuni ține de reiterarea angajamentelor politice ale țării, la nivel înalt, și discutarea pașilor către durabilitatea programelor HIV și Tuberculoză, majorarea investițiilor naționale, precum și punerea în practică a alternativelor la încarcerare pentru consumatorii de droguri, precum și îmbunătățirea serviciilor de tratament, suport și reabilitare.
Trimisul Special al ONU va avea mai multe întrevederi cu oficialii de la Chişinău, dar şi câteva deplasări în teritoriu, inclusiv în regiunea de Est, pentru a discuta problemele majore care ţin de răspunsul HIV şi tuberculoză şi politica balansată de prevenire şi combatere a consumului de droguri la nivel local.
Potrivit agendei sale, Profesorul Kazatchkine va avea întâlniri cu Vice Prim-ministrul, Miniștrii Justiției și Afacerilor Interne, Coordonatoarea Rezidentă ONU și reprezentanții entităților Națiunilor Unite, Ambasadorii Suediei, Delegației UE și alți ambasadori acreditați în Republica Moldova, precum și cu reprezentanții societății civile (Fundația Soros Moldova, Liga Persoanelor care Trăiesc cu HIV, Viața Nouă, GenderDocM, AFI, Pentru Prezent și Viitor ș.a). Trimisul Special al ONU va avea o întrevedere separată cu ministrul sănătății și președintele CNC TB/SIDA, Ruxanda Glavan, dar și cu echipele de coordonare a Programelor naționale de prevenire și control al Tuberculozei și HIV/SIDA/ITS pentru 2016-2020.
Republica Moldova continuă să se confrunte cu o povară înaltă a infecției HIV, în special în grupurile cu risc înalt de infectare și una din cele mai severe poveri a tuberculozei de pe continentul european.
Țara a obținut realizări semnificative în răspunsul său la epidemiile HIV și TB, precum și asistența consumatorilor de droguri. Bunele sale practici în guvernanța multisectorială în domeniul HIV și TB și prevenirea comprehensivă a HIV în instituțiile penitenciare servesc drept sursă de inspirație la nivel regional și global. Cadrul legal național este unul modern, aliniat la recomandările internaționale în privința drogurilor, inclusiv prevenirea consumului primar, reducerea cererii, reducerea ofertei și reducerea riscurilor legate de consumul de droguri.
Cu toate acestea, există provocări importante care trebuie soluționate. Trecerea țării la abordări moderne, implementate în UE, precum alternative la încarcerare pentru consumatorii de droguri, va aduce beneficii sistemului de justiție penală nu doar în termeni de cost-eficiență, dar și va duce gradual la reducerea ratei criminalității, a recidivismului criminal și la diminuarea consecințelor asupra sănătății a consumului de droguri.
Trimisul special vizitează Republica Moldova pentru a treia oară. Profesorul Michel Kazatchkine a dedicat ultimii 30 de ani luptei împotriva SIDA în calitate de medic, cercetător, administrator, avocat, politician și diplomat. Excelența Sa a deținut funcții importante în cariera sa, precum cea de Director al Agenției Naționale pentru Cercetare a SIDA (ANRS) din Franța (1998-2005) și președinte al Comitetului Strategic și Tehnic al OMS privind HIV/SIDA (2004-2007). Din 2005 până în 2007, profesorul Kazatchkine a deținut funcția de Ambasador francez pentru lupta împotriva HIV/SIDA și a bolilor transmisibile, iar în 2007, a fost ales director executiv al Fondului Global de combatere a SIDA, TB și Malariei.
În iulie 2012, profesorul Kazatchkine a fost desemnat Trimis Special al Secretarului General al ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală. De asemenea, este membru al Centrului Global pentru Sănătate al Institutului Universitar pentru Studii Internaționale și de Dezvoltare de la Geneva și membru al Comisiei globale privind politica în domeniul drogurilor.
Sursa: www.aids.md