Reprezentanții constituantei Europei de East și Asiei Centrale (EEAC) din cadrul Bordului Fondului Global se întrunesc la Scopje, Macedonia, pentru a discuta obiectivele și prioritățile în preajma ședinței 37 a Bordului FG, preconizată pentru începutul lunii mai curent.
Agenda întrunirii constituantei, abordată la Scopje, a inclus un șir de subiecte care vor fi cap de afiș pentru dezbaterile și deciziile curânde ale Fondului - procesul de implementare a Noului Model de Finanțare adaptat; foaia de parcurs stabilită de blocul implementatorilor pentru realizarea Strategiei 2017-2022; atingerea indicatorilor de performanță ai Fondului, aprobarea strategiei de M&E, aprobarea rapoartelor anuale (financiar, de management a riscurilor, s.a.); selectarea și desemnarea noii administrații a Bordului FG, ș.a.
Ședința curentă este una comună pentru două constituante din cadrul bordului FG – constituanta EEAC și cea a reprezentanților țărilor din Orientul Mijlociu. Ambele constituante dezbat subiecte și poziții comune privind agenda viitoarei ședințe (din mai 2017) a Consiliului Administrativ al FG, precum și impactul deciziilor din luna mai asupra viitoarelor granturi a fi alocate țărilor din cele două regiuni.
Totodată, ședința de la Skopje găzduiește și un atelier de suport tehnic cu participarea expertului CCM Hub din cadrul Secretariatului FG - ofițerul pe probleme de etică, Nick Jackson. Atelierul este axat pe aspecte operaționale ce țin de strategia FG privind CCM-urile, tranziția și sustenabilitatea CCM-urilor după plecarea FG din țările recipiente. Un alt subiect important pentru CCM-uri este Codului de Conduită al acestora, recent elaborat de Secretariatul FG. Actualmente, proiectul Codului este în proces de consultare în diverse comisii, grupuri reprezentative din cadrul FG precum și partenerii de dezvoltare. Urmează o etapa de consultare a proiectului nemijlocit cu CCM-urile din întreaga lume, apoi aprobarea acestuia de către bordul FG.
În contextul trecerii, în viitorul apropiat, de la finanțarea controlului HIV/SIDA și Malariei din sursele FG la cea locală, participanții la ședința constituantei au avut și o conferință Skype cu experții Fundației Internaționale Curatio, în cadrul căreia au fost discutate rezultatele, problemele și oportunitățile exercițiului de evaluare a pregătirii țărilor EEAC pentru trecerea la finanțarea locală (Transition Readiness Assessment/TRA). În acest context, a for împărtășită și experiența Moldovei de evaluare a TRA și procesul de elaborarea a Programelor de Sustenabilitate TB și HIV pentru 2017-2020. Iar expertul Curatio a apreciat calitatea produselor realizate de CNC din Moldova.