Mar 24, 2017

Uniți pentru a pune capăt tuberculozei

24 martie este ziua în care întreaga lume marchează Ziua mondială de luptă împotriva Tuberculozei. În această zi, organizațiile active în domeniul TB organizează diferite evenimente cu scopul de a sensibiliza populația și factorii decizionali cu privire la una dintre cele mai devastatoare infecții din lume.
 
 
Anul acesta, acțiunile de sensibilizare desfășurate, la nivel internațional și local, continuă, al doilea an consecutiv, sub genericul ''Uniți pentru a pune capăt tuberculozei''. Mesajele promovate pun accent sporit pe evitarea stigmatizării, discriminării, marginalizării, depășirea barierelor de acces la îngrijire pentru bolnavi.
 
Organizația Mondială a Sănătății face apel pentru noi angajamente și o nouă acțiune în lupta globală contra tuberculozei — una dintre bolile infecțioase care provoacă cele mai multe decese în lume. Potrivit statisticilor OMS, în perioada 2000-2015, 49 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticare la timp și tratament.
 
Tot în acest context, OMS a lansat un cod etic pentru îngrijirea persoanelor afectate de tuberculoză. Noul ghid etic oferă un cadru de protecție internațională celor care suferă de această boală, în general persoane defavorizate. Printre conflictele etice suscitate de această boală figurează izolarea bolnavilor și numărul scăzut al cazurilor înregistrate în diferite țări, mai ales atunci când bolnavii refuză să primească atenție medicală. Cauzele acestui refuz sunt legate de dificultățile tratamentului, de durata sa (între șase luni și doi ani), de toxicitatea medicamentelor și de cheltuielile presupuse de toate acestea pentru o persoană provenită în general dintr-un mediu defavorizat.
 
Republica Moldova ramâne printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 30 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/MDR) din lume.

Potrivit Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc", pe parcursul ultimilor ani, în țară, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2016 se menţine la nivel înalt - 3576 de cazuri (2015 – 3606 cazuri). Astfel, incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2016 constituie 88.6 la 100.000 populaţie (anul 2015 – 89.4 la 100.000 populaţie), în acelasi timp, prevalența HIV printre cazurile noi si recidive de TB, este în creștere – 8.2% în 2016 față 5,8% în 2014. Mortalitatea prin tuberculoză în 2016 a constituit 9.4 la 100000 populaţie (2015 – 10.0 la 100.000 populaţie) (380 cazuri în 2016 și 408 cazuri în 2015).
 
Programul Național de Control al Tuberculozei pentru anii 2016-2020 are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei. În susținerea acestuia, donatorii internaționali precum Fondul Global de combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei și  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au acordat în ultimii ani, în mod constant, atât asistență tehnică, cât și resurse financiare considerabile. Toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul, sunt oferite gratuit.
 
Menționăm că, granturile acordate de FG constituie un suport major în creșterea capacitații naționale de răspuns împotriva epidemiilor cu HIV/SIDA și TB. Aceste fonduri sunt utilizate pentru asigurarea accesului la serviciile de tratament, îngrijire și suport a persoanelor infectate și afectate de TB și HIV/SIDA, dar și pentru consolidarea capacităților instituțiilor prestatoare de aceste servicii.
 
Mai multe informații despre Ziua Mondială a tuberculozie și eforturile în acest sens pot fi găsite aici:
 
http://www.theglobalfund.org/en/blog/2017-03-21-q-and-a-lucica-ditiu-and-mohammed-yassin-on-millions-of-missing-tb-patients/
 
http://www.who.int/campaigns/tb-day/2017/en/
 
http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/pressreleaseandstatementarchive/2017/march/world-tb-day
 
 Material elaborat de Adelina Sochircă, Consultant Comunicare CNC TB/SIDA