Mar 1, 2017

Oamenii sunt îndemnați să pledeze pentru „Zero discriminare”

Astăzi, 1 martie, întreaga lume marchează Ziua ”Anti-discriminare”. Acestă inițiativă aparține Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), iar apelul lansat în campania ”Zero discriminare” este adresat oamenilor de pretutindeni și ține de promovarea diversității, toleranței și incluziunii pentru a pune capăt discriminării.
 
 
În 2017, mapamondul este îndemnat să vorbească activ și să atenționeze asupra valorii ''zero discriminare'', astfel încât fiecare să înțeleagă modul în care poate fi parte a transformării și că fiecare poate lua poziție pentru o societate echitabilă și justă. În același timp, UNAIDS face apel la ''zero discriminare'' în structurile din domeniul îngrijirii sănătății. Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului care include accesul la servicii de îngrijire a sănătății accesibile, în timp util și de calitate pentru toți. Cu toate acestea, discriminarea continuă să fie larg răspândită în structurile de îngrijire a sănătății, creând o barieră serioasă pentru accesul la serviciile privind HIV.
 
Potrivit comunicatului de presă, directorul executiv al UNAIDS,  Michel Sidibé, a declarat: „Orice persoană are dreptul să fie tratată cu respect, să trăiască fără discriminare, constrângeri sau abuzuri. Discriminarea nu provoacă durere doar persoanelor individuale, ci tuturor, întregii lumi, pe când acceptarea și diversitatea în toate formele sale aduce beneficii tuturor”.
 
Conform Indicelui stigmatizării persoanelor care trăiesc cu HIV, datele din 50 de țări arată că una din opt persoane care trăiește cu HIV a raportat că i-a fost refuzată acordarea asistenței medicale. Discriminarea față de persoanele cu HIV le face să-și ascundă boala, fapt ce duce, în consecință, la răspândirea acesteia.
 
Pentru a vocifera unanim mesajul campaniei, numeroase organizații naționale și internaționale promovează această cauză prin diferite activități, accentuând dreptul oricui de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naționalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, educație și credință.
 
Eradicarea SIDA până în anul 2030 este o parte integrantă a obiectivelor de dezvoltare durabilă care au fost adoptate în unanimitate de către statele membre ale Organizației Națiunilor Unite în 2015.
 
Sursa de informare: UNAIDS

Material pregătit de Adelina Sochircă, Consultant Comunicare CNC TB/SIDA