Dec 6, 2016

Atelier de lucru III privind elaborarea Planului de tranziție pentru sustenabilitatea Programului național TB 2016-2020

Membrii grupului de lucru implicați în elaborarea Planului de tranziție pentru sustenabilitatea Programului național de control TB 2016-2020 s-au întrunit astăzi, 6 decembrie 2016, în cadrul celui de-al III-lea atelier de lucru pentru consultarea și agrearea proiectului de Plan propus de grupul restrâns de experți.
 
 
Proiectul Planului de sustenabilitate TB definește directivele de acțiune și măsurile de tranziție pentru asigurarea durabilității activităților de control al tuberculozei pentru perioada 2017-2020 în conformitate cu obiectivele PNCT.
 
În cadrul dialogului de azi au fost abordate activitățile propuse și armonizate în corespundere cu  prioritățile sectoriale din domeniu. Participanții au agreat de consens formatul, structura și intervențiile incluse în proiectul Planului de tranziție pentru perioada 2017-2020, iar grupul restrâns de experți urmează să ajusteze ultimele propuneri pentru dezvoltarea și definitivarea documentului.
 
Proiectul Planului de sustenabilitate TB a fost elaborat în cadrul unui amplu proces de colaborare multisectorială realizat de grupul de lucru instituit în baza Dispoziției Ministerului Sănătății din care fac parte principalii parteneri implicați în controlul TB. Documentul are la bază propunerile incluse în Raportul privind rezultatele aplicării instrumentului de evaluare a riscurilor pentru tranziția la finanțarea națională. Acest exercițiu a fost realizat în perioada august-octombrie 2016, cu suportul Fundației Curatio International, la inițiativa Fondului Global.
 
Menționăm că, Planul de tranziție pentru sustenabilitatea Programului Național de control TB  reprezintă o cerință a FG asumată de Republica Moldova în cadrul Noului Model de Finanțare. Această strategie are scopul de a asigura sustenabil realizarea activităților PNCT pentru reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.