Jul 21, 2016

Republica Moldova a aprobat noul Program Național de Control al Tuberculozei pentru 2016-2020

Noul Program Național de Control al Tuberculozei pentru 2016-2020 a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 13 iulie curent.
 
Scopul noului PNCT 2016-2020 este orientat spre reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic şi tratament de calitate şi aplicarea intervenţiilor strategice centrate pe pacient.

Documentul a fost elaborat reieșind din provocările cu care se confruntă Republica Moldova în controlul maladiei, dar și în temeiul prevederilor actelor legislative naționale şi recomandărilor internaţionale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Republica Moldova se regăsește printre cele 18 țări din Regiunea Europeană în care controlul tuberculozei este prioritar şi printre cele 27 țări ale lumii cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente (TB MDR). Conform datelor OMS pentru anul 2014, în Republica Moldova incidența globală prin tuberculoză a depășit de cca 3 ori media înregistrată în Regiunea Europeană a OMS (110 versus 40 cazuri la 100 mii populație).
 
Programul a fost elaborat în cadrul unui dialog multisectorial, cu participarea reprezentanților guvernamentali (Ministerul Sănătății; Ministerul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei; Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației; Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerului Justiției, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină), organizaţiilor non-guvernamentale, inclusiv comunitatea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, cu susținerea donatorilor și agențiilor din familia ONU, în special Organizația mondială a Sănătății (OMS), cât și Fondul Global pentru Combaterea Tuberculozei, SIDA și Malariei.
 
Programul național de control al tuberculozei pentru 2016-2020 este al 5-lea document de acest fel, primul fiind realizat în 1999. Bugetul estimat pentru implementarea prezentului Program este de 3.128,6 milioane lei și urmează a fi finanțat din sursele bugetului de stat, Companiei Naţionale de Asigurări in Medicină şi din sursele oferite de Fondul Global pentru combaterea Tuberculozei, SIDA și Malariei în susținerea răspunsului național TB.
 
UPDATE:
 
Hotărîrea privind aprobarea Programului național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020 (nr. 1160, 20 octombrie 2016) a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 369-378 din 28.10.2015.

Întregul conținut al PNTB poate fi găsit pe următorul link: http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=367268&lang=1