Mai mulți constituenți CNC TB/SIDA, parteneri naționali și internaționali, s-au reunit astăzi, 30 iunie 2016, în cadrul primului dialog național și au pus în discuție trecerea finanțării programelor de prevenire a infecției HIV și reducere a riscurilor de la finanțare externă la cea din bugetul de stat.
Sursa foto: UORN
După anul 2017, Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei a anunțat că își va retrage o parte substanțială din resursele financiare acordate regiunii de Est a Europei, inclusiv Republicii Moldova. Drept urmare, începând cu 2018, Republica Moldova va trebui să preia o parte din finanțarea serviciilor programelor de reducere a riscurilor în contextul prevenirii infecţiei cu HIV/SIDA. Astfel, pentru a asigura durabilitatea măsurilor de combatere a epidemiei HIV în țară e necesar să fie elaborate și aprobate principiile trecerii cu succes de la finanțarea internațională a programelor, la cea națională. Autoritățile responsabile din domeniul sănătății urmează să elaboreze, în mod urgent, un plan de tranziție a finanțării, astfel încât serviciile de reducere a riscurilor, prevenire și tratament a infecției HIV să fie asigurate din bugetul național.
Sarcinile Dialogului național:
- Stabilirea priorităților de finanțare a programelor de reducere a riscurilor şi sursele de finanțare;
- Determinarea rolului autorităților publice, instituţiilor de sănătate şi societății civile în implementarea programelor de reducere a riscurilor;
- Analizarea mecanismelor de finanțare de stat a asociațiilor obștești pentru furnizarea serviciilor de prevenire și asistență categoriilor vulnerabile în cadrul programelor de reducere a riscurilor;
- Stabilirea unui consens naţional asupra principiilor de bază ale tranziției reușite la finanțarea locală.
La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai ministerelor, agenţiilor guvernamentale, autorităților publice locale, organizaţiilor internaţionale, asociațiilor obștești naționale și locale, inclusiv comunitatea grupurilor vulnerabile, precum şi experți internaționali.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova şi de Uniunea pentru prevenirea HIV şi reducerea riscurilor, cu susținerea Rețelei Eurasiatice de Reducere a Riscurilor (EHRH) și a Programului ONU pentru SIDA (UNAIDS). Evenimentul a fost susținut cu sprijinul financiar al Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei.