Astăzi, în Republica Moldova, a fost dat startul celei de-a doua ediție a campaniei de informare “Te privește! Privește pe fiecare!”. Campania socială a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu UNAIDS Moldova și Asociația Obștească "Inițiativa pozitivă".
Sursa Foto: Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova (profilul Facebook)
Campania este organizată în contextul Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA și are scopul de a informa societatea asupra necesității testării la HIV, dar și sensibilizarea populației pentru a manifesta solidaritate și atitudini tolerante față de persoanele HIV pozitive. Mesajul campaniei pune accent pe importanța conștientizării de către societate că nimeni nu este imun la HIV și că problema HIV/SIDA privește pe fiecare.
În timpul conferinței de presă, viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a declarat că în ultimii ani, în Republica Moldova au fost create toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Totodată, viceministrul Sănătății a anunțat că testele rapide HIV sunt deja disponibile în farmaciile din țară, iar cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală.
Reprezentantul UNAIDS în Moldova, Svetlana Plămădeală, a menționat că această zi reprezintă mai mult decât comemorarea persoanelor decedate de SIDA, iar scopul ONU, de a stopa epidemia HIV, poate fi atins doar dacă oamenii conștientizează, în primul rând, necesitatea de a se testa la HIV voluntar și în mod regulat.
Maladia SIDA este o problemă prioritară, atât pe agenda mondială, cât şi la nivel naţional. Datele statistice arată că în Republica Moldova, la 1 ianuarie 2016, erau înregistrare 10213 persoane HIV-pozitive, dintre care 292 sunt copii cu vârsta până la 14 ani. Îngrijorător pentru specialiști este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. Datele estimative, însă, arată că numărul persoanelor afectate de această maladie este cu mult mai mare, ajungând până 18 000. Anual, în țara noastră sunt înregistrare cca. 300 cazuri de deces provocate de SIDA, iar de la începutul epidemiei în Moldova au decedat 2509 persoane.
Mii de comunități din întreaga lume se reunesc, în a treia duminică a lunii mai, pentru a aprinde lumânări și candele în memoria celor care au murit din cauza SIDA. În Moldova, ritualul aprinderii lumânărilor va fi marcat duminică, 15 mai 2016. În această zi, dar și pe parcursul întregii campanii mai multe organizații-umbrele din cadrul CNC TB/SIDA (Liga Persoanelor care Trăiesc cu HIV, Inițiativa Pozitivă, UORN/Tinerii pentru dreptul la viață ș.a.) vor organiza ample activități de informare și comemorare a persoanelor răpuse de SIDA atât în capitală, cât și în alte regiuni din republica (Bălți, Anenii Noi, Comrat ș.a.).
Menționăm că aceste activități sunt susținute inclusiv din resursele granturilor Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, dar și altor donatori naționali și internaționali.
Material realizat de Secretariatul CNC TB/SIDA