Mar 24, 2016

24 martie - Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

Anual, la 24 martie, întreaga planetă marchează Ziua internațională de combatere a tuberculozei. În această zi, mapamondul își unifică eforturile în lupta contra tuberculozei, combate prejudecățile, onorează eroii care luptă împotriva bacilului Koch, îndemnă societatea la acțiune și solidaritate.
 
 
Campania de sensibilizare a opiniei publice din anul acesta, desfășurată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Parteneriatul Stop TB, promovează unanim sloganul „Să ne unim pentru a stopa tuberculoza”. Acest slogan coincide cu prioritățile stabilite de comunitățile internaționale în vederea accelerării progresului de a pune capăt tuberculozei până în anul 2035.
 
În această zi, societățile sunt încurajate să promoveze activ mesajele de combatere a acestui fenomen care, anual, răpune milioane de vieți, iar factorii de decizie sunt îndemnați să revadă și să proiecteze strategii și politici naționale eficiente în vederea stopării acestei afecțiuni.   
   
Potrivit statisticelor, la nivel global se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă, îndeosebi în țările cu venituri mici. Astfel, în 2014 au fost depistate 9,6 milioane de cazuri noi de tuberculoză și peste 1,5 milioane de decese cauzate de această boală, inclusiv 1 milion de cazuri noi de tuberculoză și peste 140 000 de decese în rândul copiilor.
 
Potrivit datelor oferite de Centrul Național de Sănătate Publică, în Moldova, incidența globală prin tuberculoză a depășit de cca. 3 ori în 2014, media înregistrată în Regiunea Europeană a OMS. În anul 2014, incidența a constituit – 99,7 cazuri la 100 mii de populație, comparativ cu 92,4 cazuri la 100 mii de populație în anul 2013. Conform informațiilor plasate pe site-ul Ministerului Sănătății, pe parcursul anului 2015, zilnic, s-au îmbolnăvit de tuberculoză cca. 10 moldoveni, iar către sfârșitul anului au fost infectate cu TB circa 3599 de persoane (sau 89 la 100 de mii populație). Totodată, pe parcursul anului 2015, săptămânal, 10 persoane au decedat din cauza tuberculozei.
 
La nivel național, mai multe organizații din domeniul sănătății, dar și societatea civilă organizează, în această perioadă, diverse activități de informare și educare a populației cu privire la fenomenul TB, inclusiv modul de răspândire, metodele de diagnostic şi tratament.
 
Tuberculoza este o maladie infecțioasă, care se transmite de la o persoană la alta prin aer, cauzată de Mycobacteria tuberculozei și afectează mai des plămânii, dar și alte organe (oasele, articulațiile, rinichii, ganglionii limfatici, aparatul urogenital, pielea, ochii etc.). Medicii atenționează constant că adresarea la timp pentru acordarea asistenței medicale şi urmarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
 
Toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul, oferite în cadrul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, sunt gratuite. În susținerea programului național TB, donatorii internaționali precum Fondul Global de combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei și  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au acordat în ultimii ani, în mod constant, atât asistență tehnică, cât și resurse financiare considerabile.
 
Menționăm că, granturile acordate de FG constituie un sprijin major în creșterea capacitații naționale de răspuns împotriva epidemiilor cu HIV/SIDA și TB. Aceste fonduri sunt utilizate pentru asigurarea accesului la serviciile de tratament, îngrijire și suport a persoanelor infectate și afectate de TB și HIV/SIDA, dar și pentru consolidarea capacităților instituțiilor prestatoare de aceste servicii.
 
****
Bacteria care provoacă tuberculoza, Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), a fost descoperită, la 24 martie 1882, de către medicul și savantul german – dr. Robert Koch, care pe atunci declara: “Dacă importanță unei boli este dată de numărul de victime pe care le face, atunci tuberculoza trebuie să fie considerată mult mai importantă decât cele mai temute boli infecțioase, ciuma, holera şi altele ca ele. Unul din șapte oameni mor de tuberculoză. Dacă ne gândim doar la grupele de vârstă activă, tuberculoza face să dispară o treime, uneori şi mai mult.”

Pentru munca sa în combaterea tuberculozei, în anul 1905, Robert Koch a primit Premiul Nobel pentru medicină.
 
Material elaborat de Secretariatul CNC TB/SIDA