Feb 22, 2016

Sustenabilitatea financiară a programelor naționale de prevenire HIV - un subiect de discuții major pentru Republica Moldova

Reducerea treptată a suportului financiar din partea Fondului Global pentru controlul TB/HIV și programele de prevenire devine o problemă tot mai stringentă în țările din Europa de Est și Asia Centrală (EEAC), inclusiv în Republica Moldova. În aceste condiții, țara urmează să asigure durabilitate financiară programelor naționale de prevenire și control TB și HIV/SIDA din resurse locale.
 
Acest subiect va fi pus în discuție de constituenții principali CNC TB/SIDA, la 23 februarie a.c. în cadrul unui seminar naţional, organizat de Rețeaua Eurasiatică pentru Reducerea Riscurilor (EHRN) și Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor (UORN). Evenimentul va avea loc în incinta “Summit Events”, cu începere de la ora 9:30.
 
Obiectivul seminarului constă în realizarea unui dialog multisectorial privind asigurarea durabilității financiare a programelor de prevenire HIV în rândul grupurilor vulnerabile din Moldova de la sursele Fondului Global la cele naționale.
 
La eveniment vor participa reprezentanții Fondului Global (Alena Alba, Ofițer de Program in Departamentul pentru EEAC), reprezentanții EHRH (Daniel Kașnițchi, manager EHRN și Natalia Podogova, consultant EHRH), precum și circa 30 de reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental, agențiilor internaționale, reprezentanții populațiilor cheie afectate din cadrul CNC TB/SIDA şi partenerii săi.
 
Evenimentul este organizat în cadrul programului regional ’’Reducerea Riscurilor funcționează - asigurați finanțarea!’’ implementat în Republica Moldova în perioada 2014 – 2017,  de către UORN (Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor) – subrecipient al grantului EHRN (Rețeaua Eurasiatică pentru Reducerea Riscurilor).
 
***
 
Programul regional ’’Reducerea Riscurilor funcționează - asigurați finanțarea!’’ este implementat în șase țări din spațiul fost sovietic. Scopul programului urmărește consolidarea acțiunilor advocacy din partea societății civile, inclusiv din partea comunităților persoanelor consumatoare de droguri și este menit să asigure investiții strategice stabile în reducerea riscurilor ca o strategie de prevenire a răspândirii infecției HIV în Europa de Est și Asia Centrală. Mai multe informații despre program puteți găsi pe www.uorn.md