Concursul a fost lansat de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate şi Asociaţia Presei Electronice din Republica Moldova cu scopul de a îmbunătăţi nivelul de informare a populaţiei privind tuberculoza prin reflectarea aprofundată de către televiziuni a problemelor ce vizează controlul tuberculozei în regiuni, ca urmare a cooperării dintre jurnalişti şi medici.
La concurs au participat 8 din 13 canale de televiziune, care au fost implicate în Campania de informare „Să stopăm tuberculoza cu eforturi comune”: (SOR TV / Soroca, Impuls TV/ Şoldăneşti, Media TV / Cimişlia, TV Elita / Rezina, TV Drochia, BAS TV / Basarabeasca, Flor TV / Floresti, TV “AVM” Edineţ).
Membrii juriului au apreciat emisiunile înaintate la concurs conform următoarelor criterii: profunzimea reflectării temei; gradul de accesibilitate şi de convingere; utilizarea materialului local; gradul de complexitate al materialului; regia emisiunii; calitatea tehnică a imaginii şi a sunetului, acurateţea montării emisiunii. În rezultatul vizionării şi evaluării emisiunilor prezentate la concurs, juriul a luat următoarea decizie:
A acorda locul I şi premiul în valoare de 300 dolari SUA postului de TV din raionul Soroca „SOR” TV pentru emisiunea „DOTS – sprijin pentru toţi” (autori: Elena Celac, jurnalist; Denis Tighinean, operator; Sergiu Topala, montaj).
A acorda locul II şi premiul în valoare de 200 dolari SUA postului de TV din raionul Floreşti “FLOR” TV pentru emisiunea “Să depăşim stigmatul” (autori: Ala Postolachi, jurnalist; Victor Frolov, operator).
A acorda locul III şi premiul în valoare de 100 dolari SUA postului de TV din raionul Basarabeasca „BAS” TV pentru emisiunea „DOTS – strategia de control al TB, recomandată de OMS” (autori: Tatiana Tetrioglo, jurnalist; Doiniţa Lavric, redactor; Anatolii Terzinov, operator).
Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, a felicitat învingătorii la concurs şi a adus sincere mulţumiri tuturor jurnaliştilor, care s-au implicat în Campania din acest an, manifestând interes pentru tematica tuberculozei şi contribuind astfel la îmbunătăţirea cunoştinţelor populaţiei prin popularizarea informaţiilor despre profilaxia, diagnosticarea, tratamentul şi formarea unei atitudini tolerante faţă de bolnavii de tuberculoză în societate.
Dl Soltan şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că relaţia de colaborare a Centrului PAS cu reprezentanţii mass media va continua în sprijinul eforturilor Guvernului Republicii Moldova şi a organizaţiilor internaţionale de a fortifica controlul asupra uneia dintre cele mai periculoase maladii pentru societate – tuberculoza. Campania din acest an, în care au fost implicaţi jurnaliştii de la posturile raionale de televiziune, a reuşit, în mare parte, graţie angajării colectivelor acestor instituţii, alături de alţi parteneri, în lupta împotriva tuberculozei.
Victoria Tataru
Secretariatul CNC TB/SIDA