Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 26, 2013

UNAIDS a lansat campania “Zero discriminare”

Către 1 decembrie – Ziua Mondială de combatere a SIDA, UNAIDS a lansat Campania globală “Zero discriminare” cu scopul de a mobiliza şi a creşte suportul public pentru eliminarea discriminării faţă de persoanele care sunt infectate şi afectate de HIV/SIDA.

Sloganul campaniei UNAIDS din acest an derivă din sloganul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA pentru perioada 2011-2015: "Tendinţa zero: Zero infecţii noi cu HIV. Zero discriminare. Zero decese prin SIDA”.
 
Avocatul global UNAIDS pentru “Zero discriminare” – Daw Aung San Suu Kyi, care este şi câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, cheamă spre deschidere şi schimbare, spre eliminarea stigmei şi discriminării faţă de persoanele care trăiesc cu HIV, or fiecare are dreptul să trăiască o viaţă plină de demnitate. “Zero discriminare” este unul din elementele principale, care poate contribui la atingerea celorlalte deziderate: “Zero cazuri noi de infectare cu HIV”, “Zero decese cauzate de SIDA”.
 
Mesajele Zilei Mondiale de combatere a SIDA 2013 la nivel global au fost:
- Discriminarea în baza de statutul HIV este o piedică în răspunsul SIDA în toate ţările lumii. Avem nevoie de “Zero discriminare”.
- Discriminarea împiedică persoanele care trăiesc cu HIV să acceseze tratamentul. Avem nevoie de “Zero discriminare”.
- Unei persoane din şapte, care trăiește cu HIV, îi este refuzată îngrijirea medicală. Avem nevoie de “Zero discriminare” pentru a atinge “Zero infecții noi cu HIV”.
- Mai mult de unei persoane din zece, care trăiesc cu HIV, le este refuzat un loc de muncă. Avem nevoie de “Zero discriminare”.
- În circa 80 de țări relațiile sexuale cu partenerii de același gen sunt condamnate. Avem nevoie de “Zero discriminare”.
 
Fluturele este simbolul transformării şi de aceasta a fost ales drept simbol pentru “Zero discriminare”.
 
 
Informaţie după www.unaids.org/