Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 26, 2013

12 miliarde dolari SUA - rezultatele celei cea de-a patra Reuniuni de suplinire a fondurilor globale pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei

În perioada 2-3 decembrie 2013, liderii mondiali s-au întrunit la Washington (SUA) pentru a demonstra unitate la nivel mondial și a lansa angajamente de finanțare pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei în următorii trei ani.
 

O sumă inițială de 12 miliarde dolari SUA au fost promiși în calitate de contribuții din partea a 25 de țări, precum și de la Comisia Europeană, fundații private, corporații și organizații religioase. Această contribuție a reprezentat cea mai mare sumă colectată vreodată în lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei. De data aceasta fost o creștere de 30 la sută peste suma de 9.2 miliarde de dolari (angajamentele făcute în 2010 pentru perioada 2011-2013).

La conferinţa de presă, organizată cu ocazia evenimentului de colectare a fondurilor, liderii mondiali și-au exprimat consensul că ne aflăm într-un moment istoric în lupta pentru a învinge SIDA, tuberculoza și malaria. Progresele științifice ne oferă posibilitatea de a controla complet aceste boli. Valorificarea acestor fonduri ar putea transforma viețile a milioane de oameni.
 
Retrospectivă
Lansată sub sloganul: “Nu avem timp de pierdut. Divizarea responsabilităților pentru a salva vieți”, Reuniunea de suplinire a fondurilor de la Washington reprezintă, de fapt, un angajament al liderilor la nivel mondial pentru a lua în considerare acțiunea comună și a asigura o finanțare durabilă în următorii trei ani a programelor care previn, tratează și oferă suport pentru persoanele bolnave de SIDA, tuberculoză și malarie.

Președintele SUA Barack Obama a proclamat un sprijin puternic pentru Fondul Global în ziua în care a fost lansată cea de-a patra Reuniune de colectare a fondurilor globale pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei și a îndemnat celelalte țări să atingă contribuția SUA pentru a asigura mult mai multe fonduri în următorii trei ani decât cei 9,2 mln dolari (contribuția Statelor Unite pentru perioada precedență de trei ani). Pentru a oferi o pârghie în asigurarea angajamentelor suplimentare, preşedintele Obama a declarat că Statele Unite vor continua provocarea lansată chiar de SUA de a aloca 1 dolar SUA pentru fiecare 2 dolari contribuiți de alți donatori și va căuta sprijin din partea Congresului pentru o treime din totalul angajamentelor de suplinire a surselor Fondului Global, de până la 5 miliarde dolari SUA.

Secretarul american de stat John Kerry a făcut apel la partenerii din domeniul sănătății din întreaga lume de a utiliza toate instrumentele disponibile pentru a învinge SIDA, tuberculoza și malaria, spunând că responsabilitatea comună a fost singura modalitate de a reuși.
 
Bill Gates, cofondatorul Fundației Bill&Melinda Gates, a anunțat o nouă contribuție majoră la Fondul Global de până la 500 milioane dolari pentru perioada 2014-2016, inclusiv 300 milioane dolari anunțate anterior, și până la 200 milioane dolari, care vor fi utilizați pentru a egala alte angajamente ale donatorilor.
 
Pascal Canfin, ministrul pentru Dezvoltare al Franței, a reafirmat angajamentul Franței de 1,08 miliarde Euro (1,4 miliarde dolari), oferite Fondului Global pentru perioada 2014-2016, și a reamintit apelul președintelui John F. Kennedy referitor la obiectivul ambițios de a învinge SIDA: “Vom face acest lucru, vom reuși împreună!”, a menţionat ministrul Canfin.
 
Marea Britanie a promis un miliard de lire sterline pentru suplinirea fondurilor.
 
Canada a anunțat o contribuţie de 650 milioane dolari canadieni (555 milioane dolari SUA) pentru Fondul Global pentru perioada 2014-2016, profitând de oportunitatea de a pune capăt amenințării la adresa sănătății publice reprezentate de SIDA, tuberculoză și malarie în țările în curs de dezvoltare. Angajamentul reprezintă o creștere cu mai mult de 20% comparativ cu anul 2010, atunci când Canada a contribuit cu 540 milioane CAD pentru Fondul Global pentru perioada 2011-2013.
 
Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei a salutat anunțul Guvernului Japoniei de a contribui cu 800 de milioane dolari în următorii ani, subliniind angajamentul ferm și susținut către Fondul Global. "Nu lăsați banii pe masă" a fost îndemnul Președintelui Obama în cadrul conferinței oficiale. “Acum este momentul pentru a reface Fondul Global.”