Mar 23, 2010

Tuberculoza multidrogrezistentă are încă multe necunoscute

Medici practicieni din cadrul secţiilor de tratament al tuberculozei multidrogrezistente (TB MDR) de la Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”, Spitalul Municipal de Tuberculoză din Chişinău, Spitalul de Tuberculoză din Vorniceni, Spitalul de Tuberculoză din Bălţi şi Penitenciarul de la Pruncul au participat la un curs de instruire de cinci zile privind tuberculoza cu chimiorezistenţă multiplă şi extinsă, moderat de expertul Adriana Sorete-Arbore, medic pneumolog, şeful Dispensarului de tuberculoză din Iaşi, managerul Programului de Tuberculoză pentru judeţul Iaşi (România).

În cadrul trainingului, medicii ftiziopneumologi au discutat detaliat despre cele mai importante problemele ce ţin de depistarea, diagnosticarea, tratamentul şi supravegherea cazurilor de tuberculoză rezistentă, această formă a tuberculozei fiind o stringenţă pentru Republica Moldova, dar şi pentru Europa, în general.

Întrebată dacă medicina contemporană este pregătită să răspundă acestei provocări din domeniul tuberculozei, dna Sorete-Arbore a menţionat că lucrătorii medicali fac tot posibilul ca să fie suficient de bine pregătiţi, se informează din materialele existente şi sunt mereu interesaţi şi preocupaţi de îngrijirea cazurilor cu TB MDR. Problema este că această formă de tuberculoză este insuficient cercetată şi cunoscută, iar literatura de specialitate oferă studii de mică amploare, efectuate pe cohorte reduse de pacienţi, astfel încât tuberculoza cu chimiorezistenţă multiplă sau extinsă are încă multe necunoscute.

Mesajul dnei Sorete-Arbore către cetăţenii Republicii Moldova este să fie atenţi, în primul rând, la o tuberculoză simplă şi să consulte medicul la apariţia unor simptome, caracteristice tuberculozei. Tuberculoza pulmonară simplă, adică tuberculoza în care microbul şi-a păstrat sensibilitatea la antibiotice este o boală tratabilă şi vindecabilă. În Moldova, ca şi în alte ţări de pe glob, tratamentul şi diagnosticul tuberculozei sunt gratuite, prin urmare, putem beneficia din plin de ceea ce statul oferă în mod gratuit. Al doilea mesaj este că odată ce este depistată tuberculoza, pacienţii trebuie să urmeze întocmai indicaţiile asistentului medical sau ale doctorului curant şi să facă tratamentul atâta timp cât este necesar. Numai un tratament corect, regulat, ritmic, complet poate conduce la evitarea complicaţiilor de chimiorezistenţă multiplă sau extinsă şi poate asigura succesul în vindecarea tuberculozei.

Victoria Tataru
consultant în comunicare
secretariatul CNC TB/SIDA