În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Dec 26, 2013
Asistență juridică gratuită pentru consumatorii de droguri din RM
Începând cu 1 decembrie curent, Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) oferă beneficiarilor programelor de reducere a riscurilor posibilitatea de a beneficia de asistență juridică calificată și gratuită. Personalul programelor respective va beneficia de activități de instruire în domeniul drepturilor omului și creșterea culturii juridice.
Consultaţiile juridice reprezintă un serviciu absolut necesar beneficiarilor programelor de reducere a riscurilor şi personalului organizaţiilor ce implementează asemenea programe. Reieşind din profilul actual al consumatorilor de droguri, relațiile lor cu reprezentanții organelor de drept, statutul socio-economic, problemele de ordin juridic apar frecvent, pentru soluţionarea acestora fiind necesară asistență juridică calificată. Din practica anterioară, principalele probleme de ordin juridic ale beneficiarilor au rezultat în interacţiunea acestora cu organele de poliţie, cu funcţionarii medicali şi sociali, precum şi cu consultanţii în domeniul dreptului muncii, civil, familial şi perfectarea actelor de identitate. Pe lângă consilierea individuală, juriştii vor organiza un șir de mese rotunde cu beneficiarii, unde vor prezenta module cu tematica drepturilor omului şi schimbările din legislaţie.
Asistenţa juridică este acordată săptămânal la sediile organizaţiilor „Viitorul sănătos” și „Centrul SIDA” (mun. Tiraspol), „Pentru prezent şi viitor” (mun. Chişinău) şi „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” (mun. Bălţi), după un orar prestabilit. Celelalte organizații ce implementează programe de reducere a riscurilor vor solicita serviciul la necesitate. Elementul novator al acestui serviciu constă în faptul că beneficiarii vor putea apela la suportul necesar, inclusiv telefonic.
Prestarea serviciului de asistență juridică este posibilă datorită Proiectului „Sporirea durabilităţii financiare şi a capacităţii de implementare a programelor de reducere a riscurilor din Republica Moldova”, finanțat de Fundația Soros-Moldova și implementat de Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor din R. Moldova (UORN).
Autor: Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor