Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 26, 2013

”Testul la HIV îți oferă claritate”- sloganul Zilei Mondiale de combatere HIV/SIDA în municipiul Bălți

Mai bine de zece ani, Asociația “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” (Bălți) cu suportul Primăriei mun. Bălți desfășoară activități de prevenire HIV în mediul tinerilor și acordă servicii directe persoanelor care traiesc cu HIV, pledând pentru nedescriminare, integrarea socială și profesională a acestora.

În acest an, pentru a marca Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA, printre multitudinea de activități planificate,  Asociția ”Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți) a organizat două activități importante. Una din acestea este acțiunea socială organizată în piața Vasile Alecsandri (scuarul din fața SA ”MoldTelecom”) cu genericul „Testul la HIV îți oferă claritate”. Scopul acțiunii a fost promovarea serviciului de consiliere și testare voluntară la infecţia HIV. În cadrul acţiunii, 28 de voluntari și zece specialiști din domeniu au participat la un flash-mob, au distribuit materiale informaționale, au realizat un sondaj și au colectat fonduri pentru susţinerea unei familii HIV-pozitive, implicând mai mult de 250 de locuitori ai municipiului Bălți, în special adolescenți, tineri și familii tinere.

Acţiunea a fost urmată de o discotecă tematică cu același generic: „Testul la HIV îți oferă claritate”. Organizatorii şi-au propus să promoveze serviciul de consiliere și testare voluntară, confidențială, gratuită la HIV prin oferirea posibilităţii tinerilor să se testeze la HIV, utilizând teste rapide pe probe de salivă. Mai mult de 100 de tineri participanţi la această discotecă au avut acces la materiale informaționale și prezervative gratuite, consultări de la egal la egal, oferite de voluntarii outreach. Din toți tinerii prezenți, 15 au beneficiat de testare, iar 11 din ei au efectuat testarea în urma identificării unui comportament riscant. Aceştia au fost sfătuiţi de consilier să repete testul în aproximativ 4 luni pentru a fi siguri de statutul lor.

Acțiunea socială de la 1 decembrie a fost posibilă datorită partenerilor: primăria mun. Bălți, Clubul de noapte ”Daiquiri”, SA ”MoldTelecom”. Acţiunea s-a realizat în cadrul proiectului regional UNICEF "Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV", implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Autor: Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor