În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Dec 26, 2013
Modelul de prevenire a infecţiei HIV printre utilizatorii de droguri injectabile „De la egal la egal” – metodă inovatoare pentru Moldova
Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, cu suportul financiar al UNODC, a organizat în perioada 2-4 decembrie curent o vizită de studiu în or. Odesa și or. Donețk din Ucraina. Scopul vizitei a fost familiarizarea cu modelul de prevenire a infecţiei HIV printre utilizatorii de droguri injectabile „De la egal la egal”şi implementarea metodei respective în Republica Moldova.
Metoda ”De la egal la egal” este o metodă inovatoare pentru Republica Moldova, care a fost recomandată de către experții internaționali ca o metodă ce dă rezultate pozitive în identificarea și recrutarea beneficiarilor noi din grupurile cu risc sporit de infectare.
În cadrul vizitei au participat 9 persoane din diverse organizații care activează în domeniul profilaxiei HIV/SIDA din Republica Moldova: AO ”Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți), AO ”Viața Nouă” (Chișinău), AO ”Pentru prezent și viitor” (Chișinău), AO “Здоровое Будущее” (Tiraspol), AO ”Reforme medicale” (Chișinău), Fundația Soros-Moldova. Persoanele din organizațiile menționate au vizitat Organizația “Эра Милосердия” din orașul Odesa și Organizația ”Oберег” din orașul Donețc. Organizaţiile date activează în domeniul profilaxiei HIV în rândurile utilizatorilor de droguri injectabile și implementează cu succes modelul de prevenire a infecţiei HIV „De la egal la egal”. Echipa din Moldova în timp de trei zile a luat cunoştinţă cu activitatea organizaţiilor sus-numite, a participat la promovarea interviului, a avut posibilitate să comunice cu clienţii proiectului, a luat cunoştinţă cu tot setul de documente şi cu baza de date disponibilă.
În opinia participanţilor, această vizită va avea un impact pozitiv pentru implementarea ulterioară în Republica Moldova a metodei de prevenire HIV printre utilizatorii de droguri injectabile „De la egal la egal”, deoarece s-au evidențiat prioritățile metodei, riscurile și oportunitățile posibile de implementare a activităților în prevenirea infecției HIV.
Autor: Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor