Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 26, 2013

Femeile consumatoare de droguri în vizorul medicilor de familie

Drogurile  și adicția sunt greu de ținut sub control și mai ales de tratat. E ușor să ne imaginăm profilul unui consumator de droguri, dar e mai complicat să realizăm suferința sufletească, care l-a determinat  să recurgă la consumul de droguri.

 

De fapt, orice adicție de substanțe nocive se explică printr-o suferință sufletească, care necesită a fi cumva compensată.

Pe data de 10 decembrie 2013, la inițiativa Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor, Asociaţia Obştească  „Pentru Prezent și Viitor” a convocat medicii de familie din cadrul Asociației Medicale Teritoriale (sectorul Botanica) la o întâlnire cu medicul Lilia Feodorova,  specialist  în tratamentul de substituție, care a adus la cunoștința celor prezenți consecințele consumului de droguri şi intervenţiile moderne în asistenţa adicţiilor, accentul fiind pus pe femeile consumatoare de droguri.

Medicul narcolog a informat participanții despre cele mai utilizate droguri în rândul consumatorilor şi repercursiunile acestora asupra organismului.  În cadrul acestei întâlniri, medicii de familie au fost de asemenea familiarizați cu dependența de droguri pe parcursul sarcinii și riscurile consumului la femeile însărcinate.  S-a menționat faptul că consumul drogurilor complică o sarcină prin boli asociate, iar femeile însărcinate necesită o asistenţă specială şi o atenţie sporită.  

Medicii de familie au remarcat din experiențele anterioare că majoritatea femeilor însărcinate (consumatoare de droguri) au o stare de nutriție precară, suferă de lipsa respectului de sine, prezintă depresie, sunt abuzate psihologic. În acest context, medicii au ținut să menționeze că în astfel de situații aceste femei sunt direcţionate la ONG-urile implicate în această problemă, unde beneficiază de servicii de consiliere și susținere. Medicul narcolog a argumentat necesitatea de încadrare a femeilor dependente de droguri în programele de substituție, în special a celor însărcinate, care nu pot renunţa la consumul de droguri ilegale.

Întâlnirea cu medicii de familie din sectorul medicinii primare, în cadrul căreia a fost disicutată tematica femeilor consumatoare de droguri, a trezut interesul medicilor față de această problemă, recunoscând că până la această întâlnire multe aspecte erau neînțelese până la capăt și rămâneau neabordate.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Fortificarea răspunsului organizațiilor neguvernamentale la nevoile în creştere a femeilor consumatoare de droguri”, implementat de Rețeaua Euroasiatică de Reducere a Riscurilor cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Autor: Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor