Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 26, 2013

Povara TB/SIDA şi riscul corupţiei în acest domeniu este mult mai mic în Moldova, decât în ţările vecine

Blitz-interviu al Buletinului Informativ CNC TB/SIDA cu Dumitru Laticevschi, Senior Fund Portfolio Manager, Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Geneva, Elveţia)
 
De cât timp sunteţi plecat din Republica Moldova? Cum vedeţi/caracterizaţi (de la distanţa la care sunteţi) Republica Moldova, în special, situaţia din domeniul TB/SIDA, reieşind din viziunile organizaţiei pe care o reprezentaţi?
Activez în afara Moldovei din martie 2006. În acest răstimp am lucrat succesiv pentru portofoliile Europei de Est, Orientului Apropiat, Africii şi Asiei. Văzută în context regional şi global, situaţia HIV/SIDA şi TB din Moldova este una cu o dinamică foarte favorabilă. Urmăresc ştirile şi dezbaterile de acasă şi cunosc reflexul nefericit de autoflagelare – sunt destui cei, care se grăbesc să recunoască cât de rău este totul la noi. Dar priviţi datele. Graficul şi tabelul elaborate de un grup de experţi independenţi de talie globală în anul 2011 indică cu certitudine că povara TB/SIDA şi riscul corupţiei în acest domeniu este mult mai mic în Moldova, decât în ţările vecine. De fapt, comparativ cu Moldova, scorul pentru povara morbidităţii este mai mult decât dublu în Ucraina, Belarus, Rusia, Burkina Faso şi Congo Brazzaville. Riscul legat de fraude este de circa trei ori mai înalt în Rusia, Ucraina, Chad şi Mauritania. Într-un cuvânt, Moldova investeşte corect mijloacele proprii şi pe cele din exterior, pentru politici TB/SIDA de maximă eficienţă. Desigur, ne-am fi dorit să vedem Moldova fără aceste maladii, dar în epidemiologie, contrar intuiţiei, situaţia curentă trebuie raportată nu doar la cea dorită, dar şi la cea pe care am fi putut să o avem dacă n-am face nimic. Iar situaţia care se atestă actualmente în Moldova este o mare realizare (despre care, totuşi suntem uneori exagerat de modeşti).
 
Aveţi vreun vis nerealizat legat de timpul când aţi activitat în Republica Moldova?
Am avut privilegiul cu adevarat de vis să activez într-o comunitate de specialişti de o competenţă supremă: Viorel Soltan, Andrei Moşneaga, Victor Volovei, Victor Burinschi, Valeriu Crudu, Iurii Climaşevschi, Gabriela Ionaşcu. Am avut sprijinul şi sfatul unor colegi incredibili – Laurenţiu Ionesii, Nicolae Ivanov, Liliana Caraulan, Lilian Severin, Victoria Tataru, Svetlana Plămădeală, Stela Bivol, Elena Vovc, Liliana Gherman… Mă consider extrem de bogat pentru că pot găsi răspuns la aproximativ orice întrebare profesională, la depărtarea de doar un sunet de telefon.
 
Ce experienţă pozitivă aţi dori să aduceţi în Republica Moldova la revenirea în ţară?
Lucrez într-o instituţie cu peste 120 de etnii şi stau într-o ţară care demult şi-a aşezat societatea într-o manieră extrem de temeinică, chiar dacă barierele naturale, lingvistice şi religioase păreau să facă imposibilă costruirea unui stat. Dacă am învăţat ceva în cei aproape opt ani de la plecare (?) – este respectul şi acceptarea pe care le datorăm unul altuia înainte şi mai presus de orice diferenţe.
 
Cum a fost anul 2013 pentru Dvs. (în plan profesional şi personal)? Ce puneţi la capitolul "reuşite" şi ce – la planuri de viitor?
În martie 2012 am preluat un portofoliu complex al unei ţări din Asia. Acum, la sfârşit de 2013, număr “bobocii” – reuşita confirmată prin cifrele performanţei. În spatele cifrelor – mii de evenimente care nu s-au produs: decese prin tuberculoză, pierderi de vieţi ale copiilor prin malarie, cazuri de HIV/SIDA...
 
Ca cetăţean am resimtit succesul nostru comun cel mai intens atunci, când la sfârşit de an, am cerut pentru familie viza americană pentru două săptămâni. După o scurtă discuţie am auzit la ghişeul Ambasadei din Berna “Visa approved”. Paşapoartele albastre au venit prin poştă cu viză pentru zece ani!  Evident, cetăţenii Republicii Moldova nu sunt priviţi ca indezirabili!
 
Vă rugăm să adresaţi un mesaj / o urare pentru toţi cititorii noştri, care activează în domeniul TB/SIDA…
Le doresc “Sănătate şi la mulţi ani”! Un an a trecut şi altul să vină ! Cu provocări şi obstacole, dar şi cu sănătate, credinţă şi curaj pentru a le înfrunta pe toate! Crăciun fericit şi un an bun tuturor!
 
Interviu de Victoria Tataru