Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 26, 2013

În 2014 Republica Moldova va participa la un studiu regional privind cost-eficienţa TSM, PSS şi ARV

În perioada 2-3 decembrie curent, la Moscova (Federația Rusă), s-a desfăşurat un atelier de lucru cu privire la inițierea unei cercetări regionale în cinci țări din Europa de Est și Asia Centrală (EEAC) despre cost-eficiența terapiei de substituție cu metadonă (TSM), programului de schimb de seringi (PSS) și tratamentului antiretroviral (ARV).
 
Scopul atelierului de lucru:familiarizarea, discutarea și definitivarea metodologiei cercetării regionale EEAC privind cost-eficiența TSM/PSS/ARV, susținută de către UNAIDS în colaborare cu o echipă de cercetători francezi în frunte cu Yazdan Yazdanpanah, PHD, Institutul Național de Cercetare (Lille) din Franța.
 
În cadrul atelierului a fost reiterată necesitatea elaborării cercetării respective pentru întreaga regiune, cât și pentru fiecare din țările menţionatepentru o bună informare și pledoarie/dialog de politici bazate pe dovezi, care să rezulte în îmbunătățirea accesului și acoperii utilizatorilor de droguri cu pachete comprehensive de servicii.
 
Obiectivul studiului/cercetării regionale este să analizeze datele epidemiologice existente, dar și costurile serviciilor acordate, pentru a înțelege care sunt beneficiile intervențiilor conjugate TSM/PSS/ARV în prevenirea transmiterii infecției HIV, dar și a hepatitei virale C; oferirea tratamentului, îngrijirilor și suportului persoanelor infectate şi/sau afectate de aceste infecţii. Cercetarea va identifica și lua în considerație factorii care influențează eficacitatea TSM și va aprecia cost-eficiența acestor strategii în conformitate cu gradul de acoperire a intervențiilor pe care le implică.
 
La realizarea studiului au fost invitate țările, care dispun de date calitative, reprezentative și credibile în acest domeniu. În cadrul atelierului au fost discutate și agreate cu toate părțile interesate / reprezentanții fiecărei țări, următoarele elemente:
1)      Metodologia detaliată și protocolul studiului/cercetării; 
2)      Roluri așteptate și responsabilitățile fiecărei părți/participant în studiu; 
3)      Planul detaliat de implementare a cercetării;
4)      Revizuirea etapei curente și disponibilității actuale la nivel de fiecare țară; 
5)      Experimentarea preliminară a modelului;
6)      Așteptările țărilor de la această cercetare, precum și îngrijorările pe care țările ar putea să le aibă.
 
Reprezentanții delegației Republicii Moldova au prezentat informaţia cu privire la disponibilitatea actuală a datelor (care sunt deja accesibile) și care vor fi utilizate în studiu. Acestea au fost colectate din statistica de rutină și se referă la numărul de infecții noi cu HIV, dezagregarea pe căile de transmitere a infecţiei și gen, incidența și prevalența înregistrată a hepatitei virale C, numărul UDI încadraţi în ARV, TSM, acoperirea beneficiarilor programelor schimbului de seringi cu TSM şi ARV. Informaţia prezentată a oferit date calitative privind costurile fiecarei dintre intervenții: structura de cost, volumul de investiții, unitatea de cost per pacient şi per intervenție. Datele expuse, în special cele cu privire la estimarea populației-cheie (UDI, acoperirea estimată cu servicii, beneficiari etc.), au oferit participanţilor moldoveni oportunitatea de a demonstra că Republica Moldova posedă toate capacităţile de a realiza cercetarea respectivă.
 
La atelier au participat câte cinci delegați din Moldova, Belarus, Tadjikistan, Georgia, Kazahstan, reprezentanți ai Programului Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (oficiile UNAIDS din fiecare din aceste țări şi ai oficiului regional UNAIDS), ai Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) şi ai Reţelei Euroasiatice pentru Reducerea Riscurilor (EHRN)Primele rezultate ale cercetării sunt așteptate către luna iunie 2014, iar cele finale – în trimestrul trei al anului 2014.
 
Consemnare de Victoria Tataru